wat is rent2rent

Laat ik eens starten met een voorstel rondje.

Ik ben Annemarie en ik ben 34 jaar. Ik woon samen met mijn man en twee dochters in Overijssel. Een jaar geleden zijn wij van de Randstad naar het Oosten van het land verhuisd. Een ‘Ik vertrekje’ in Nederland, zeg maar. Deze verhuizing is onze eerste stap geweest op de weg naar een vrijer leven. Wij waren op zoek naar meer rust en vrijheid wat wij in de Randstad niet meer konden vinden. De weg naar een vrijer leven houdt voor ons in dat wij uit de ratrace kunnen stappen. Wij werken aan een financieel vrij leven zodat wij meer vrijheid hebben om te kunnen kiezen wat wij écht leuk vinden om te doen en belangrijk vinden in het leven.

Annemarie

Wij zijn inmiddels bezig met het opbouwen van beleggingsportfolio. Wij werken nu aan het opbouwen van meerdere passieve inkomensstromen zodat onze vaste lasten binnen 3 jaar gedekt zullen zijn. Wij werken beiden in loondienst en verdienen een modaal salaris. We timmeren al lekker aan de weg en we kunnen zeggen dat er al een mooi gedeelte van de vaste lasten gedekt wordt vanuit een passieve inkomensstroom dat wij krijgen vanuit vastgoed. Er is dus voor iedereen heel veel mogelijk op dit gebied, ook met een modaal salaris.

Ik benoemde zojuist al dat wij geïnvesteerd hebben in vastgoed. Omdat wij het belangrijk vinden om te spreiden zijn wij bezig met meerdere beleggingsvormen. Rent 2 Rent is één van onze investeringen. R2R is nog niet zo heel lang in opkomst bij het grote publiek maar begint steeds meer naamsbekendheid te krijgen. En niet geheel onterecht. Ik zal in dit blog vertellen wat R2R is, hoe je kan starten en wat het ons tot nu toe opgeleverd heeft.

Wat is Rent 2 Rent?

R2R is een afkorting voor Rent to Rent. Kort gezegd: Je huurt een woning en verhuurt deze weer. Binnen Nederland kennen wij dit concept niet echt. Nederland is daar gewoonweg te klein voor. Maar in omliggende landen is dit een concept dat normaal is. De lokale bevolking maakt er veel gebruik van. De meeste landen zijn groter dan Nederland en is de behoefte om elders te kunnen overnachten groter. Wij zijn gestart met Rent 2 Rent in de UK, maar het is heel goed mogelijk om dit ook in andere landen te doen.

Bij R2R verhuur je dus een woning van een ander. In de UK wordt de verhuurder van de woning de Landlord genoemd. Jij als huurder van de Landlord verhuurt dus het huis van de Landlord. Je wordt in de UK niet gezien als huisjesmelker, gewoonweg omdat dit dus een normale constructie is. Niemand kijkt er gek van op. Je plukt dus als belegger voor niemand een gewilde woning voor de neus weg. Bij R2R ben je dus niet in het bezit van een asset. Je wordt nergens eigenaar van en gaat dat ook niet worden. Je maakt echt alleen gebruik van een woning die je weer doorverhuurd.

Huurders

Dat verhuren kan je doen aan verschillende doelgroepen. Denk aan toeristen en bouwvakkers. Er zullen ongetwijfeld nog meer categorieën zijn, maar dit is the main focus. Het ligt overigens aan het gebied waar je gaat verhuren op welke doelgroep jij je gaat focussen met het verhuren van de woning.

Wat maakt Rent 2 Rent tot een aantrekkelijke investering?

Wanneer men op zoek gaat naar een investering, dan willen wij meestal dat de investering zorgt voor een passieve inkomstenstroom. Laat ik vooropstellen dat passief niet echt bestaat. Bij de meeste investeringen moet je er als eerst geld en energie instoppen voordat er wat uitkomt wat passief te noemen is. Zo ook bij Rent 2 Rent.

Je zal als eerst op zoek moeten gaan naar een deal. Gelukkig lopen er genoeg dealsources rond in de UK zodat je gewoon vanuit NL een deal kan vinden. Natuurlijk is het belangrijk dat je weet wat een goede deal is. Een goede deal kunnen onderscheiden van een slechte deal, hebben wij geleerd via coaching. Daarover later meer. Als je een goede deal scoort dan kan je jouw investering binnen 12 a 18 maanden terugverdienen. Dit betekent (voor de kenners) een ROI van 80 tot 100%. Niet slecht, toch? Alles wat er later binnenkomt aan huurinkomsten is helemaal voor jezelf. Het instapbedrag is overigens (vergeleken met andere investeringen) redelijk laag te noemen. Je kan al instappen vanaf ongeveer 16.000 euro. Dit wisselt echter per deal.

Het verdienmodel is dus goed te noemen. Je hebt snel je investering terugverdient waardoor je snel (indien je dat wilt) kan opschalen.

Contract

Als je een goede deal gevonden hebt, ga je een contract aan met de Landlord. Zo’n contract ga je doorgaans voor drie jaar aan. Wel is daar meestal een break clausule in opgenomen van 12 maanden. Mocht het één van partijen niet bevallen dan kan het contract dus opgezegd worden. Daarom is het belangrijk dat jij een goede deal scoort waarbij je jouw initiële investering binnen korte tijd terug hebt verdiend.

Uit handen geven

Als je een goede deal gevonden hebt dan kan je het redelijk passief laten verlopen. De verhuur van de woning verloopt namelijk via een Management Company (beheersmaatschappij). Zij regelen alles rondom de verhuur, inrichting etc. Je hebt dus geen omkijken naar het verhuren van de woning (indien alles naar wens verloopt). Daardoor is het mogelijk om op deze manier te investeren in de UK. De woning wordt verhuurt op de bekende websites zoals bijvoorbeeld AirB&B.

Taalbarrière

En dat Engels spreken? Dat hoeft voor niemand een probleem te zijn. Natuurlijk moet je je wel verstaanbaar kunnen maken en weten wat de ander zegt. Ook bepaalde termen zullen vaak terugkomen, dus wel gemakkelijk als je weet wat dit betekent en je daar op kan anticiperen. Maar als je dat onder de knie hebt dan gaat het zeker lukken.

Risico’s

Zoals bij elke investering heeft ook een investering in R2R risico. Zo kan de Landlord of jij bijvoorbeeld het huurcontract na 12 maanden opzeggen (indien een break clausule aanwezig is) waardoor jij je investering niet (volledig) terug hebt. Het kan zijn dat de verhuur niet lekker loopt of in het ergste geval de Company failliet gaat. Er zijn genoeg doemscenario’s te bedenken, maar nogmaals: dat is bij de meeste investeringen het geval. Daarom is het belangrijk dat je alleen investeert met geld wat je kan missen en jij je goed verdiept in het soort investering wat je wilt gaan doen.

Onze ervaring

Eerder was R2R voor ons een onbekend concept. Wij kwamen ermee in aanraking toen wij ons eerste vastgoed aangekocht hadden en wilden doorpakken naar de tweede woning, maar niet genoeg geld hadden om een dergelijke investering opnieuw te doen. Wij gingen opzoek naar een investering waarbij wij een kleiner bedrag konden instappen. Via de website van financieel vrije vrouw las ik voor het eerst over dit concept in een blog van Lonneke Kemper. Zij verteld eerlijk over haar ervaring met R2R.

Coaching

Wij zijn al snel gestart met coaching omdat wij het belangrijk vinden om goed op de hoogte zijn van wat wij aan het doen zijn en gelijk goede deals zouden kunnen vinden. Wij zijn van mening dat je veel kan leren van de ervaringsdeskundige en dat het nooit verstandig is om zonder kennis te investeren. Wij hebben dan ook veel geleerd van de coaching.

Eerste Rent 2 Rent

Inmiddels hebben wij getekend voor ons eerste deal. Deze deal is echter net even anders als de ‘normale’ deal en zijn wij samen met andere investeerders in een project gestapt en hebben wij allemaal een aantal aandelen. Het idee is hetzelfde, alleen de uitwerking net even anders. Normaal gesproken zouden wijzelf een contract moeten aangaan met een Management Company en nutsvoorzieningen, tv aansluiting etc. moeten regelen. Dit wordt nu centraal geregeld. Ik kan nog weinig zeggen over de opbrengst omdat wij net ingestapt zijn. In de aankomende maanden hopen wij mooie resultaten te zien. Wil je daarover op de hoogte blijven? Volg mij dan op www.verrekikvertrek.com of Instagram verrek_ik_vertrek. Op Financieel Vrije Vrouw blog ik over onze ervaring met de coaching.

Natuurlijk is het mogelijk om je meer te vertellen over de R2R of en de coaching. Als je meer wil weten, stuur mij dan gewoon een berichtje. Wel zo makkelijk!

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij iets via deze link koopt, krijg ik wellicht een vergoeding. Jij betaalt hiervoor niets extra.

Ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[instagram-feed]