voor jezelf beginnen

Voor jezelf beginnen klinkt voor veel mensen als muziek in hun oren. Bij mij ook. Al vanaf jongs af aan wilde ik een eigen bedrijf. Mijn eigen tijd indelen, zelf weten waaraan ik mijn tijd besteed en het belangrijkste: écht zelf mijn geld verdienen. Toch is voor jezelf beginnen niet altijd rozengeur en maneschijn. Het ondernemerschap past namelijk niet bij iedereen en dat is helemaal oké. Maar wanneer kies je wél voor jezelf beginnen en wanneer niet?

Waarom wil je voor jezelf beginnen?

Voordat je besluit om voor jezelf te beginnen, is het belangrijk om helder te hebben waaróm je dat graag wil. Het kan zijn dat je graag zelf je werktijden wil indelen of dat je zelf wilt kiezen met je / welke klanten je samenwerkt.

Voor mij is het voornamelijk dat ik zelf mijn tijden wil indelen. Ik heb een gezin met twee jonge kinderen en soms is dat lastig afstemmen met de werktijden van mijn loondienst baan. Daarnaast heb ik altijd zóveel ideeën, het lijkt mij super tof om hier iedere dag aan te kunnen werken.

Ondernemen naast je baan

Het is natuurlijk helemaal niet nodig om voor jezelf te beginnen, je kunt ook ondernemen naast je baan. Dat doe ik inmiddels al 2,5 jaar en dat ging altijd prima. Ik heb al jaren verschillende sidehustles en de afgelopen maanden werden deze steeds serieuzer. Zo begon ik met gastbloggen omdat ik dit erg leuk vond, maar inmiddels is deze sidehustle uitgemond tot een serieuze onderneming. Ik schrijf momenteel voor meerdere platformen over financiën en daarnaast ontvang ik ook iedere maand aardig wat opdrachten van een marketingbureau.

Deze sidehustle breidde ook op ander vlak meer uit: de opdrachtgevers waarvoor ik schrijf vroegen mij voor bepaalde VA taken. Super tof! Mijn kinderen zitten inmiddels allebei op school, dus dit kon ik prima combineren naast mijn loondienst baan. Ik zeg bewust kon, want ik heb pas mijn baan opgezegd. Verderop in de blog vertel ik hier meer over.

Zoals je ziet kun je dus prima ondernemen naast je baan. Mijn slogan is niet voor niks “begin voor jezelf zonder je baan op te zeggen”.

Het is wel belangrijk dat je al je werkzaamheden en me-time goed inplant, anders raak je het overzicht kwijt en dat zorgt voor stress. Believe me, ik spreek uit ervaring.

E-book financiële vrijheid

Helemaal voor jezelf beginnen? Deze zaken moet je regelen

Als je de knoop hebt doorgehakt en tóch voor helemaal voor jezelf wilt beginnen, zijn er een paar zaken die je goed moet regelen. Zoals hierboven al even benoemd, heb ik inmiddels mijn baan opgezegd. Ik werk nog tot eind november in loondienst en vanaf december waag ik de sprong. Aan de ene kant is dit heel spannend, ik gooi namelijk een goede functie met bijbehorende salaris weg. Maar, ik heb natuurlijk wel voorbereidingen getroffen:

Een goede buffer

Voordat ik de sprong waag, wil ik natuurlijk een goede buffer hebben. Eind november heb ik voor 7 maanden aan salaris apart staan. Mocht ik ineens alle opdrachtgevers kwijtraken (wat natuurlijk bijna onwaarschijnlijk is), kan ik het 7 maanden uitzingen. Ik vind dit een prettig idee, want ik heb natuurlijk een gezin en een koophuis – en vaste lasten die gewoon doorlopen.

Hoe hoog jouw buffer moet zijn, kan ik je niet zeggen. Dat is een gevoelskwestie. Bij welk bedrag voel je je comfortabel zonder je zorgen te maken over de financiën? Ik zou wel minimaal 3-6 maanden aanraden.

Neem een boekhouder

Mijn man is meer van vastigheid en heeft eigenlijk het liefst dat ik mijn vaste loondienst baan houd. Toch is hij inmiddels om, hij had wel één eis: dat ik een boekhouder in de arm neem. Het is natuurlijk heel belangrijk dat de administratie goed geregeld is. Ik word erg zenuwachtig van al die belasting dingen, dus ik ben blij dat ik dit nu geregeld heb.

Heb het financiële plaatje helder

Leuk natuurlijk dat je voor jezelf wil beginnen, maar je moet het wel financieel kunnen. Ik onderneem al 2,5 jaar naast mijn baan, het waren namelijk leuke sidehustles waarmee ik iets extra’s verdiende. Alleen momenteel heb ik zoveel opdrachtgevers, dat ik mezelf daadwerkelijk een salaris kan uitkeren. Toen ben ik gaan nadenken over 100% ondernemen. Deze keuze had ik niet kunnen maken als ik nog niet voldoende opdrachtgevers had.

Wanneer kun je beter niet voor jezelf beginnen?

Als jij heel erg zenuwachtig wordt van het feit dat je straks zelf je salaris bij elkaar moet verdienen, is het ondernemerschap wellicht niets voor jou. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je hier slapeloze nachten van krijgt.

Je kunt er ook voor kiezen om parttime in loondienst te gaan werken en daarnaast een onderneming op te zetten of lekker aan de slag te gaan met sidehustles. En misschien kijk je dan na een tijdje wel anders naar het volle ondernemerschap.

Ook interessant

2 Comments

  1. Ik zou nooit meer iets anders willen dan ondernemen. Ik kan echt niet meer voor een baas werken. Dan zou ik nog eerder gewoon een groot aantal produkten op marktplaats of facebook zetten en zo minstens 50 euro per dag aan winst inbrengen. Dan kan ik al leven, zonder baas, maar vrij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[instagram-feed]