Geld komt uit de muur is een geldboek voor kinderen van 8 tot 14 jaar. De titel is voor ons erg grappig, maar het is wel hoe de kinderen van tegenwoordig naar geld kijken. Zij zien hun ouders namelijk geld pinnen, dus voor hen komt geld uit de muur. Ik vind financiële educatie aan kinderen heel erg belangrijk, ik juich dit soort boeken dus alleen maar toe! In deze blog vertel ik jullie welke onderwerpen in dit boek besproken worden en ik heb de schrijver geïnterviewd. Zijn verhaal deel ik hieronder met jullie. Veel leesplezier!
Geld komt uit de muur
‘Geld komt uit de muur’ is dus een boek over geld, speciaal geschreven voor kinderen. De kinderen van nu groeien op met digitaal geld en pinpassen. Contant geld is bijna niet meer aan de orde, al geef ik zelf nog steeds contant zakgeld aan mijn kinderen. Ik wil dat ze -net als ik vroeger- hun geld kunnen tellen en vast kunnen houden. Ik heb dit boek gekregen van George Kanis, de schrijver van dit boek. Mijn zoon was helemaal door het dolle heen, want hij vindt geld net zo’n interessant onderwerp als zijn moeder ha ha. Ik vind het een mooi boek, alles is heel duidelijk uitgelegd en brengt kinderen echt iets bij. Hieronder zal ik de hoofdstukken bespreken.
1: Welke soorten geld
- In het eerste hoofdstuk wordt er vertelt over het eerste geld (dat er vroeger ruilhandel was)
- Soorten geld (muntgeld, briefgeld en plastic – pinpas creditcard et cetera)
- Dat ieder land zijn eigen geld heeft
- En de dollar en de Euro worden besproken
2: Wat vind jij van geld
Hoofdstuk 2 gaat wat dieper in op onze eigen overtuigingen over geld. Bijvoorbeeld ‘geld groeit niet aan de boom of geld moet rollen. Dit ook wel bekend onder de naam money mindset. Naast deze uitspraken over geld wordt de waarde van geld besproken. Verder komen deze onderwerken aan bod:
– Geld van je ouders
– Elk gezin is anders
– Je eigen geld.
Ik vind dit hoofdstuk erg interessant en mooi dat kinderen zich hier bewust worden van geld en onze kijk hierop. Als kinderen nu al een goed gevoel over geld krijgen, bespaart hen dat later veel problemen.
3: Geld en de maatschappij
In dit hoofdstuk worden deze onderwerpen besproken:
- Geld in andere landen
- De economie
- De consumptiemaatschappij
- Wat kun je verkopen?
- Internet en winkels
Dit is een van mijn favoriete hoofdstukken, omdat het stukje verkopen besproken wordt. Ik vind het zelf ook leuk om spullen te verkopen en zie deze handelsgeest ook terug in mijn zoon. Ik vind het super dat het onderwerp verkopen in dit boek staat, om zo andere kinderen ook te inspireren.
4: Alles kost geld
Het is belangrijk voor kinderen om te beseffen dat alles geld kost. Het is lekker makkelijk als papa en mama alles betalen, maar daar leren ze niets van. Deze onderwerpen staan in dit hoofdstuk:
- Spullen kosten geld
- School in Nederland
- School: wie betaalt wat?
- Na de middelbare school
5: Zakgeld en sparen
Nog zo’n leuk onderwerp! In dit hoofdstuk leer je hoeveel zakgeld kinderen gemiddeld krijgen en hoe je slim met je geld kunt omgaan. Dit komt aan bod:
- Onderzoek over zakgeld
- Inkomsten en uitgaven
- Jouw zakgeld
- Je zakgeld: uitgeven en sparen
- Extra sparen
6: Schulden
In dit hoofdstuk wordt uitgelegd wat schulden zijn en hoe je ervoor zorgt dat je ze niet krijgt. De onderwerpen:
- Wat zijn schulden
- Lenen en schulden
- Geld lenen kost geld
- Scholieren en schulden
- Ongelukkig door schulden
7: Je eigen geld verdienen
Jaaaa, nog zo’n favoriet onderwerp! Als sidehustle queen ben ik gék op extra geld verdienen. Het is dan ook niet gek dat ik mega enthousiast ben over dit hoofdstuk! Dit komt aan bod:
- Geld krijgen of verdienen
- Werken en geld verdienen
- Een beroep kiezen
Lees ook eens: 9 manieren om extra geld te verdienen vanuit huis
8: Geld moet rollen
Geld is een ruilmiddel en veel mensen denken dat geld moet rollen. Je leest in dit hoofdstuk waarom dit niet de juiste manier van leven is.
9: Nog wat extra vragen
In dit hoofdstuk worden wat vragen gesteld waardoor de kinderen even serieus moeten nadenken. Dit is een mooi hoofdstuk ter bewustwording.
Conslusie
Ik vind dit boek zeker een aanrader. De onderwerpen die erin staan zijn erg interessant en leerzaam. Het leest lekker weg. Mijn zoon heeft ‘m ook goedgekeurd! Ben je benieuwd naar het boek geworden? Je kunt ‘m hier bekijken en bestellen:
Interview met de schrijver
Het leek mij leuk om de schrijver George Kanis een aantal vragen te stellen over het boek. Welke vragen ik heb heb gesteld en wat hij hierop antwoordde, lees je hieronder!
Hoe kwam je erop om een boek over geld voor kinderen te maken?
“Mijn zoon dacht ooit, hij was toen ongeveer 8, dat geld echt letterlijk uit de muur kwam. Hij vond namelijk dat ik ook een Porsche moest kopen, net zoals mijn buurman hij vond mijn Toyota niet cool.
Tijdens gesprekken met hem en zijn vriendjes was het heel duidelijk dat ze allemaal verschillend over geld en rijkdom dachten. Een van zijn vriendjes zei namelijk, “ik ben heel rijk want ik ben gezond”, weer een ander vriendje zei, “alle rijke mensen zijn slecht en gierig”.
“Destijds had ik een bedrijf als bewindvoerder en hielp ik voornamelijk gezinnen met schulden problematiek. Tijdens dat werk heb ik helaas veel kinderen gezien die de dupe waren van het slechte geldmanagement van hun ouders. Veel van deze ouders hadden op jonge leeftijd ook niet geleerd om beter met geld om te gaan. dus was het eigenlijk ook niet heel raar dat ze in een bepaalde situatie terecht waren gekomen. Het waren ook echt andere tijden, alles draaide om leen nu, betaal later, inmiddels is dat gelukkig wel een stuk veranderd”.
Welke dingen over geld zouden ze volgens jou op scholen moeten leren aan kinderen?
“Geld is energie, met geld kun je veel goed doen, geld geeft vrijheid, ga niet voor het geld maar ga voor je passie en doe wat je blij maakt, gezondheid is het belangrijkste, met geld kun je anderen helpen die het minder goed hebben, geld heeft een waarde, dat kan zowel positief als ook negatief zijn, maak zelf de keuze om het positief te laten zijn. Heel veel mensen hebben stress door geldproblemen, dit geeft ook weer gezondheidsproblemen. Zorg ervoor dat geld een aanvulling is op je leven en niet je leven gaat beheersen”.
Wat kunnen ouders doen om hun kinderen financieel goed te onderwijzen?
Op jonge leeftijd kinderen met geld laten kennismaken, sparen, helpen bij boodschappen doen, zelf laten meedenken over iets wat gekocht gaat worden. Overigens is dit alles pas echt zinvol vanaf een jaar of 7, daarvoor zijn ze simpelweg nog te jong, uitzonderingen daargelaten uiteraard. Maak afspraken over bijvoorbeeld zakgeld en houd je zelf en je kind daaraan. Leen je kinderen geen geld, ook niet omdat ze even iets te kort komen, leer ze dat ze beloond kunnen worden wanneer ze er iets voor doen.
Praat er met je kinderen over, woonkosten, autokosten, schoolkosten hoe werkt dit eigenlijk? En is dit dan ook voor iedereen hetzelfde op de wereld? Et cetera”.
Nog tips voor de lezers?
“Help je kind bij het leggen van een goede basis voor financiële zaken, begin op tijd, je kind heeft hier zijn/haar hele leven plezier van. Leg het principe van sparen uit, hoe fijn het is als je een reserve hebt zodat je ergens op terug kunt vallen wanneer het echt nodig is”.
Disclaimer
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij iets via deze link koopt, krijg ik wellicht een vergoeding. Jij betaalt hiervoor niets extra.