wat doet een virtueel assistent

Als je op zoek bent naar een manier om flexibel te werken, je eigen baas te zijn en leuke inkomsten te verdienen, is het werk als virtueel assistent misschien iets voor jou. Ik ben zelf in het VA schap gerold en wat ben ik daar blij mee! Ik doe nu de vetste klussen en werken voelt niet als werk. Maar wat doet een virtueel assistent nu precies en hoe kun jij geld verdienen met VA klussen? In deze blog geef ik antwoord op deze vragen, dus lees gauw verder!

Wat doet een Virtueel Assistent?

De term “virtueel assistent” is heel breed, je kunt hier namelijk ontzettend veel werkzaamheden onder scharen. Een virtueel assistent is iemand die ondernemers ondersteunt met bepaalde taken. Je kunt hierbij denken aan taken zoals e-mailbeheer, agendaplanning, sociale media-updates, klantenservice, en nog veel meer. Kortom, ze nemen de niet-kernactiviteiten van een bedrijf over, waardoor ondernemers zich kunnen concentreren op wat ze het beste doen – ondernemen.

Voorbeelden van standaard VA-taken

  • E-mailbeheer: Het ordenen van de inbox, beantwoorden van e-mails en filteren van belangrijke informatie.
  • Agendaplanning: Het organiseren van afspraken en bijhouden van deadlines.
  • Sociale media-beheer: Het plaatsen van updates, reageren op berichten en het bijhouden van statistieken.
  • Administratieve ondersteuning: Data-invoer, documentopmaak en andere organisatorische taken.

De taken die ik hierboven noem, zijn de standaard VA taken. Dit zijn de meest voorkomende en meest bekende taken.

geld verdienen met pinterest

Aan de slag als technisch VA

Wil jij meer uit je VA-schap halen en ben je een beetje technisch aangelegd? Dan kun je een technisch VA worden. Als technisch VA kun je ondernemers ondersteunen met het bouwen van mailfunnels of hun leeromgeving. Maar als jij goed bent in het bouwen van websites of webshops, kun je dit aanbieden.

Het is belangrijk om te kijken naar taken die je leuk vindt om te doen en die jou weinig tot geen moeite kosten. Daar ligt jouw goud om andere bij te ondersteunen.

Deze VA klussen doe ik

Ik ben zelf in het VA-schap gerold. Ik wilde een leuke sidehustle vanuit huis doen en zo begon ik met het schrijven van teksten. Ik bouwde een band op met mijn opdrachtgevers en op een gegeven moment vroeg één van hen of ik haar website wilde beheren. En toen was ik ineens hoofdredactrice, hoe cool is dat!

Mijn taken als hoofdredactrice van een online platform

Een van de belangrijkste taken is natuurlijk dat de blogs gepubliceerd worden. Die teksten schrijf ik zelf, samen met een andere tekstschrijver. Iedere maand bedenken we de onderwerpen en vervolgens schrijven we dit. Iedere woensdag maak ik een planning voor de komende week. In deze planning staat welke blog op welke dag online gaat komen. Vervolgens lees ik de blog na, pas ‘m aan waar nodig en zoek er passende affiliate linkjes bij. Ik optimaliseer de blog met SEO en zoek er afbeeldingen bij.

Na het inplannen op de website, plan ik de blog ook in op verschillende social media kanalen.

nlp scheurkalender

Mijn taken als affiliate recruiter

Sinds een paar maanden werk ik ook als recruiter in de affiliate wereld. Dit is echt zo’n klus waarvan ik het bestaan niet wist, maar ik wel onwijs gaaf vind om te doen. Simpel gezegd houdt dit in: bedrijf X verkoopt een product en hiervoor moeten samenwerkingspartners worden gezocht. Ik zoek dus leuke blogs die bij dit merk passen en benader hen voor een eventuele samenwerking. Dit is voornamelijk op affiliate basis, dus dan nodig ik hen uit om zich bij het programma te voegen. Maar in sommige gevallen is een bedrag per blog ook bespreekbaar.

Ik doe dit in Nederland, maar ook Duitsland, United States, United Kingdom, Spanje, Italië, Polen, Zweden en Frankrijk. Het voordeel hiervan is dat mijn Engels ook een beetje wordt opgekrikt.

Hoe kom ik aan deze klus? Een woord: netwerk. Het opbouwen van een netwerk is zó belangrijk. Mensen moeten weten wat je te bieden heb. Deel hier dus over. Doordat ik steeds in mijn stories op Instagram deel over welke taken ik allemaal doe, krijg ik vaak een berichtje met de vraag: wil je dat ook voor mij doen. En zo kom ik continu aan nieuwe klanten, zonder daar echt veel moeite voor te doen.

Deze taken doe ik ook als virtueel assistent

  • Mailfunnels bouwen in Mailblue(ik doe nu zelfs een opleiding hiervoor, zodat ik echt een expert word op dit vlak en daar dus ook naar ga verdienen).
  • Podcast editen
  • Leeromgevingen inrichten in Huddle (ik ben zelf fan van Huddle, vind het een fijn platform om mijn community en cursussen in te hosten).
  • Website bouwen – zorgen dat alles goed met elkaar gekoppeld is: weggever, mailfunnel, betaalsysteem Plug&Pay, Huddle, et cetera.
  • Nieuwsbrieven maken voor opdrachtgevers

Hoe kun jij geld verdienen met VA-klussen?

Nu heb je een beetje een idee van wat een VA doet. Maar waar begin je?

Waar ben jij goed in?

Bedenk waar je goed in bent én wat je leuk vindt om te doen. Of het nu gaat om schrijven, organiseren, communicatie of technische vaardigheden, als je jouw passie combineert met je talent heb je goud in handen. Dáármee kun je andere ondernemers gaan ondersteunen.

Bepaal je niche

Kies een niche waarin je wilt werken. Specialiseer je bijvoorbeeld in het assisteren van coaches, ondernemers in de gezondheidszorg, of juist start-ups. Een specifieke niche maakt het gemakkelijker om jezelf neer te zetten als expert en op te vallen.

Zorg dat je zichtbaar bent

Creëer een professioneel profiel op platforms zoals LinkedIn, Instagram of maak je eigen website. Laat potentiële klanten zien wie je bent, welke diensten je aanbiedt en waarom ze voor jou moeten kiezen. Gebruik je persoonlijke ervaringen en benadruk hoe jouw vaardigheden het leven van ondernemers kunnen vereenvoudigen.

Ik deel zelf heel veel op Instagram. Dat is mijn visitekaartje. Op die manier weten nieuwe opdrachtgevers mij altijd te vinden.

Daarnaast is het belangrijk om je netwerk op te bouwen. Dit kan door deel te nemen aan online communities of netwerk borrels.

Bouw een portfolio op

Laat zien wat je in huis hebt met een portfolio. Dit kan bestaan uit eerdere opdrachten, aanbevelingen en successen. Potentiële klanten willen bewijs zien van jouw bekwaamheid. Je kunt bijvoorbeeld reviews plaatsen onder de highlights op Instagram. Of je zet ze op je website. Je kunt er ook voor kiezen om soms wat reviews in je stories voorbij te laten komen. Het maakt niet uit hoe je het doet, als je de trust fase maar opbouwt met je volgers.

Wees proactief

Aarzel niet om zelf klanten te benaderen. Stel vragen over hun behoeften en leg uit hoe jij kunt bijdragen aan het succes van hun onderneming. Zeker in het begin, als je nog geen klanten hebt, is het belangrijk om zelf mensen te benaderen.

Ik ben ook begonnen met gastbloggen voor een appel en een ei. Maar op die manier werd ik wel zichtbaar én bouwde ik een portfolio op. Daarna ging het balletje steeds harder rollen.

Blijf leren

De digitale wereld evolueert snel. Blijf op de hoogte van nieuwe tools, trends en technologieën om je vaardigheden up-to-date te houden en je dienstenaanbod relevant te houden.

Mijn eigen reis

Toen ik besloot om de sprong te wagen, vond ik het zeker spannend. Zou ik wel blijvend klussen kunnen binnenhalen? Maar mijn netwerk groeit iedere dag, mijn zichtbaarheid is goed, er komen nog steeds aanvragen in mijn DM… dus ik heb er vertrouwen in dat dit goedkomt.

Nu geniet ik vooral van de vrijheid om mijn eigen dagen in te delen, te werken aan passie projecten en een fijn inkomen te verdienen. Ik kan het goed combineren met mijn gezin en ik doe wat ik leuk vind. Dat is het allerbelangrijkst.

Mijn doel voor 2024 is €100.000 omzet verdienen met alles wat ik doe. Dus met freelancen en mijn eigen aanbod.

Enthousiast geworden?

Misschien denk je nu, “Dat klinkt goed, maar waar begin ik?” Het klinkt cheezy, maar begin gewoon. Zet de eerste stap. Ontwikkel je vaardigheden, bouw je online aanwezigheid op en heb voor jezelf duidelijk welke taken jij wilt gaan aanbieden.

En als je wil weten hoe het er bij mij aan toe gaat, écht aan toe gaat, dan heb ik iets leuks voor je. Ik deel namelijk alle geheimen achter mijn VA klussen in mijn nieuwste cursus: “Zo word je een veelgevraagd VA”.

Dit is geen basis cursus over wat een VA is en hoe je kunt beginnen. Ik ga je namelijk een kijkje in de keuken geven. Ik deel alle ins en out van mijn eigen VA taken. Dus: wat doe ik precies als affiliate recruiter en hoe ga ik te werk als hoofdredactrice van een groot online platform (en de andere VA taken komen ook aan bod).

Scoor de cursus nu voor een mooie early bird prijs!

Disclaimer

In deze blog worden affiliate links gebruikt. Als jij via zo’n link iets aanschaft, ontvangt Geldkwebbel wellicht een commissie. Dit kost jou niets extra.

Ook interessant

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[instagram-feed]