Wil je dat jouw blogs of webpagina’s beter scoren in Google? Dan is het tijd om slimmer te schrijven voor zoekmachines! Maar let op: schrijven voor SEO (Search Engine Optimization) betekent niet dat je teksten volpropt met zoekwoorden. Je schrijft in de eerste plaats voor mensen, en pas daarna optimaliseer je voor zoekmachines. Gelukkig kunnen beide hand in hand gaan. In deze blog geef ik je 5 praktische tips om jouw content beter vindbaar te maken.
1. Gebruik je belangrijkste zoekwoord in de titel
Je titel is het eerste wat zowel zoekmachines als lezers zien. Daarom is het slim om je belangrijkste zoekwoord – in dit geval “schrijven voor zoekmachines” – hier strategisch in te verwerken. Idealiter zet je het aan het begin van je titel, want zoekmachines geven meer voorkeur aan de eerste woorden.
Voorbeeld:
Goed: “Schrijven voor zoekmachines: 5 tips voor betere vindbaarheid”
Minder goed: “5 tips om beter gevonden te worden in Google met schrijven voor zoekmachines”
Een duidelijke, pakkende titel trekt bovendien sneller de aandacht van je lezer. Dus maak het niet te ingewikkeld.

2. Maak gebruik van tussenkopjes en verwerk hier ook jouw zoekwoord in
Tussenkopjes zorgen voor structuur in je tekst en maken het makkelijker leesbaar, zowel voor bezoekers als voor zoekmachines. Google scant deze kopjes om beter te begrijpen waar je tekst over gaat. Probeer daarom je zoekwoord of een variant ervan op een natuurlijke manier in je tussenkopjes te verwerken.
Minder goed: “Waarom tussenkopjes belangrijk zijn”
Goed: “Schrijven voor zoekmachines: waarom tussenkopjes cruciaal zijn”
Een goede structuur helpt je lezer om snel door je artikel te scannen en de informatie te vinden die ze nodig hebben. En dat is precies wat zoekmachines waarderen!
3. Plaats afbeeldingen en optimaliseer de Alt-beschrijving
Afbeeldingen maken je content aantrekkelijker, maar wist je dat ze ook kunnen bijdragen aan je SEO? Zoekmachines kunnen geen beelden ‘zien’, maar gebruiken de Alt-beschrijving om te begrijpen wat er op een afbeelding staat. Zorg er daarom voor dat je hier je zoekwoord in verwerkt, zonder te overdrijven.
Voorbeeld Alt-beschrijving:
Goed: “Schrijven voor zoekmachines – voorbeeld van een SEO-geoptimaliseerde blog”
Minder goed: “Afbeelding met tekst en een laptop”
Door je afbeeldingen slim te benoemen, verbeter je niet alleen je vindbaarheid in Google Afbeeldingen, maar ook de toegankelijkheid van je website voor mensen met een visuele beperking.
4. Gebruik interne en externe links
Links zijn essentieel voor SEO. Interne links (naar andere pagina’s of blogs op je website) helpen zoekmachines om je site beter te begrijpen en bezoekers langer vast te houden. Externe links (naar betrouwbare bronnen) tonen aan dat je content goed onderbouwd is.
Slimme linkstrategie:
Link intern naar een gerelateerde blog (bijvoorbeeld: “Lees ook: Hoe je met sterke content hoger in Google komt”)
Link extern naar een betrouwbare bron (zoals een onderzoek of autoritaire website over SEO)
Let op: gebruik beschrijvende ankerteksten (de klikbare woorden in een link) die duidelijk maken waar de link naartoe leidt.
5. Schrijf een pakkende meta beschrijving
De meta beschrijving is het korte tekstje dat onder de titel in Google verschijnt. Dit is je kans om de zoeker te overtuigen om op jouw link te klikken! Houd het kort (maximaal 160 tekens) en verwerk je zoekwoord op een natuurlijke manier.
Voorbeeld:
Goed: “Schrijven voor zoekmachines? Ontdek 5 praktische SEO-tips om je content beter vindbaar te maken!”
Minder goed: “Wil je beter gevonden worden? Lees hier 5 tips en verbeter je SEO.”
Een goede meta beschrijving verhoogt je klikratio (CTR) en daarmee indirect je positie in Google.
Ga aan de slag met schrijven voor zoekmachines
Schrijven voor zoekmachines hoeft geen abracadabra te zijn. Met deze 5 tips maak je je teksten niet alleen beter vindbaar, maar ook prettiger leesbaar voor je bezoekers. Heb jij al ervaring met SEO-optimalisatie? Welke van deze tips ga jij als eerste toepassen?