btw berekenen

Heb je een sidehustle en vraag je je af of je BTW moet berekenen over je inkomsten? Geen zorgen, je bent niet de enige! Het kan verwarrend zijn om te bepalen wanneer je btw moet afdragen en wanneer niet. In deze blog leg ik het je allemaal uit zodat jij precies weet waar je aan toe bent.

Wat is een sidehustle?

Een sidehustle is een extra inkomen naast je reguliere baan. Misschien schrijf je blogs, maak je sieraden, geef je yogalessen of doe je freelance werk. Wat het ook is, een sidehustle kan een geweldige manier zijn om extra geld te verdienen en je passie te volgen.

Inkomstenbelasting en sidehustles

Als je een sidehustle hebt, hoef je je niet meteen in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Je kunt je verdiensten simpelweg opgeven bij de inkomstenbelasting onder “overige inkomsten”. Dit betekent dat je jouw extra inkomsten bij je jaarlijkse belastingaangifte vermeldt, maar geen BTW in rekening hoeft te brengen. BTW berekenen over jouw sidehustles is in dit geval nog niet nodig.

Voorbeeld: Inkomsten zonder KvK-inschrijving

Stel, je schrijft blogs en verdient €25 per blog. Zolang je niet ingeschreven staat bij de KvK, geef je deze inkomsten op als “overige inkomsten” bij je belastingaangifte. Dat is alleen een kwestie van het bedrag invullen. Snel en gemakkelijk, toch?

Wanneer moet je je inschrijven bij de KvK?

Op een gegeven moment kan je sidehustle echter professioneler worden. Misschien krijg je meer opdrachten van nieuwe of bestaande klanten of wil je je activiteiten uitbreiden. Op dat moment is het verstandig (en soms verplicht) om je in te schrijven bij de KvK. Zodra je ingeschreven staat, verandert er iets belangrijks: je moet btw gaan afdragen. Vanaf dat moment moet je BTW gaan berekenen over jouw sidehustle verdiensten.

BTW afdragen: Hoe werkt dat?

Vanaf het moment dat je bij de KvK staat ingeschreven, moet je btw gaan rekenen over je prijzen. Het standaard BTW tarief in Nederland is 21%. Dit betekent dat je bovenop je tarief van bijvoorbeeld €25 per blog, 21% btw moet rekenen. Dus je nieuwe tarief wordt €25 + 21% = €30,25. Er zijn echter ook gevallen wanneer er 9% BTW wordt gerekend, bijvoorbeeld op voedsel, boeken en digitale producten.

Dit lijkt misschien veel gedoe, maar het is belangrijk om te onthouden dat de btw niet van jou is. Dit geld moet je doorgeven aan de belastingdienst. Het beste wat je kunt doen, is de btw meteen apart zetten. Op die manier voorkom je verrassingen bij je btw-aangifte. Ik zit bij KNAB en daar heb ik ingesteld dat er automatisch na iedere betaling 21% wordt weggezet in een potje. Zo heb ik er geen omkijken naar.

Ontdek jouw ideale sidehustle

Voorbeeld: BTW berekenen

Als je €25 per blog vraagt, wordt dit met 21% BTW €30,25. Stel je hebt in een maand tien blogs geschreven, dan ontvang je €302,50. Van dit bedrag is €52,50 BTW die je moet doorgeven aan de belastingdienst.

Kleine ondernemers regeling (KOR)

Als je verwacht dat je jaarlijkse omzet onder de €20.000 blijft, kun je gebruikmaken van de Kleineondernemersregeling (KOR). Dit betekent dat je geen btw hoeft te rekenen en af te dragen. Dit kan een stuk eenvoudiger zijn, maar het heeft ook nadelen, zoals het niet kunnen terugvragen van btw op zakelijke uitgaven. Overweeg dus goed of de KOR voor jou de beste optie is.

Hoe professioneel is jouw sidehustle?

Het antwoord op de vraag “Moet je BTW berekenen over je sidehustles?” hangt af van hoe professioneel je je sidehustle aanpakt. Als je zonder KvK-inschrijving werkt, geef je je inkomsten op als “overige inkomsten”. Wordt je sidehustle serieuzer en schrijf je je in bij de KvK, dan moet je BTW gaan berekenen en afdragen, tenzij je kiest voor de KOR.

Heb je een sidehustle en twijfel je of je je moet inschrijven bij de KvK? Of heb je andere vragen over btw? In mijn Sidehustle Academie vind je een masterclass over BTW en belasting.

Ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[instagram-feed]