Ik weet het nog als de dag van gisteren: mijn eerste bijbaantjes. Omdat er weinig keuze was, begon ik met het rondbrengen van post samen met een vriendinnetje. Twee keer per week sjouwden we met zware tassen vol brieven, die we eerst zelf moesten sorteren per adres. Daarnaast paste ik op jonge leeftijd al op kinderen – ik had meerdere oppasbaantjes. Ik vond het leuke baantjes en voelde me erg rijk destijds. Toen ik 15 werd, mocht ik eindelijk in een echte winkel werken. Mijn eerste échte baan? Bij de HEMA! Een jaar later volgde een pannenkoekenrestaurant. Vanaf dat moment heb ik eigenlijk altijd gewerkt – en daardoor had ik ook altijd geld. Wat een heerlijke tijd! Maar hoe zit dat tegenwoordig? Wat mogen jongeren tegenwoordig doen als bijbaantje? Vanaf welke leeftijd mag je nu werken en wat mag je dan doen.
Bijbaantjes vanaf 12 jaar
Ben je 12? Dan mag je officieel nog niet werken. Maar als je toch een extra zakcentje wil verdienen, zijn er wel klusjes die je mag doen. Je kunt bijvoorbeeld gras maaien bij de buren, auto’s wassen, honden uitlaten of kleine klusjes in en om het huis doen.
Bijbaantjes vanaf 13 jaar
Vanaf je 13e mag je iets meer. Er zijn verschillende lichte werkzaamheden toegestaan. Je kunt bijvoorbeeld oppassen op kinderen of auto’s wassen. Ook mag je folders of kranten bezorgen, al is het bezorgen van echte post nog niet toegestaan. Als je ouders een eigen winkel of landbouwbedrijf hebben en het bedrijf en woonhuis één geheel vormen, mag je daar helpen. Verder kun je werken als figurant in een reclamespot of meedoen aan een modeshow. Ook lichte werkzaamheden op een manege, camping of in de landbouw, zoals fruit plukken of dieren voeren, zijn toegestaan.
Op een schooldag mag je maximaal 2 uur werken, terwijl je op een vrije dag tot 7 uur aan de slag mag. Op zondag werken is nog niet toegestaan.
Bijbaantjes vanaf 15 jaar
Vanaf 15 jaar mag je alweer wat meer. Je mag nu een middag- of avondkrant bezorgen, maar ochtendkranten zijn nog steeds niet toegestaan (dat mag vanaf je 16e). Daarnaast kun je lichte werkzaamheden doen in een pretpark, bowlingcentrum of museum. In de horeca mag je ook werken, zolang er geen alcohol wordt geschonken. Denk hierbij aan afwassen of helpen in de bediening. En vanaf je 15e mag je ook vakkenvullen in de supermarkt. Zoals je ziet krijg je steeds meer keuze uit verschillende baantjes.
Bijbaantjes vanaf 16 jaar
Wanneer je 16 of 17 jaar bent, mag je bijna alle soorten werk uitvoeren. Er zijn wel een paar voorwaarden. Gevaarlijk werk is verboden, tenzij er strenge veiligheidsmaatregelen worden genomen. De werkplaats, gereedschappen en machines moeten veilig zijn en er moet deskundig toezicht zijn om je te begeleiden. Ook moet de werkgever maatregelen treffen om je werk veilig te houden.
Waarom een bijbaantje zo waardevol is
Zoals je ziet, zijn er genoeg opties om op jonge leeftijd te beginnen met werken. En dat is niet alleen goed voor je portemonnee! Door te werken leer je hoeveel moeite het kost om geld te verdienen. Je leert hoe je met verantwoordelijkheden omgaat en ontwikkelt sociale vaardigheden door contact met collega’s en klanten. Ook leer je op tijd komen en afspraken nakomen.
Dus, vanaf welke leeftijd mag je werken?
Vanaf je 13e mag je echt werken, mits het lichte werkzaamheden zijn. Vanaf deze leeftijd mag je ieder jaar meer werktaken uitvoeren. Wil je voor je 13e al geld verdienen? Dan kun je rondom het huis, bij buren of familie wat kleine klusjes doen.
Tegenwoordig kunnen we ook niet meer om de online side hustles heen. Je ziet steeds meer jonge mensen veel geld verdienen met social media en digitale producten. Het goede nieuws? Wij kunnen hier veel van leren. Benieuwd wat je kunt leren van deze jonge miljonairs? Dat lees je in deze blog.