side hustle onderneming

Het was mijn droom om mijn side hustle uit te laten groeien tot een bedrijf en dat is inmiddels gelukt. En misschien is dit ook wel jouw droom, vandaar dat ik er een blog over schrijf. Misschien ben je begonnen met een passieproject naast je fulltime baan en merk je dat het potentie heeft om meer te worden. De reis van een side hustle naar een volwaardige onderneming kan uitdagend zijn, maar met de juiste strategieën is het zeker haalbaar. In deze blog deel ik praktische tips en inzichten over hoe je jouw side hustle kunt opschalen.

sidehustle academie

1. Evaluatie en planning

Begin met een grondige evaluatie

Wat zijn de sterke en zwakke punten van je side hustle? Welke kansen en bedreigingen zie je in de markt? Door een SWOT-analyse (Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats) uit te voeren, krijg je een helder beeld van waar je staat en waar je naartoe wilt.

Stel duidelijke doelen

Wat wil je bereiken binnen 6 maanden, een jaar of drie jaar? Zorg ervoor dat je doelen specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden (SMART) zijn. Bijvoorbeeld, “Ik wil binnen een jaar mijn maandelijkse omzet verdubbelen.”

Maak een gedetailleerd plan

Dit plan moet strategieën bevatten voor marketing, financiën, productontwikkeling en klantbeheer. Heb je al een businessplan? Zo niet, begin er dan nu mee!

sidehustle academie

2. Financiële voorbereiding

Budgetteren is essentieel

Bereken hoeveel kapitaal je nodig hebt om je bedrijf op te schalen. Reken ook de kosten voor marketing, inventaris, huur van een werkruimte, enz.

Ik heb zelf een bepaald buffer doel gesteld voordat ik ontslag nam. Ik wilde een paar maanden aan salaris apart hebben staan, voor het geval er werk zou wegvallen. Daar ben ik nu blij mee, want deze zomer heb ik weinig freelance werk.

Zoek financieringsmogelijkheden

Overweeg verschillende opties zoals persoonlijke besparingen, leningen, crowdfunding of investeerders. Heb je al eens nagedacht over het pitchen van je idee aan investeerders? Het kan intimiderend zijn, maar je kunt er wel kapitaal mee vergaren.

Zelf ben ik hier niet echt fan van, wil liever eigen geld gebruiken. Maar, als je een super tof idee hebt wat veel geld kost, dan kan een investeerder een goede optie zijn.

3. Optimaliseer je tijd en energie

Automatiseer en delegeer

Welke taken kunnen geautomatiseerd of uitbesteed worden? Denk aan boekhouding, klantenservice of social media beheer. Dit geeft jou meer tijd om je te focussen op strategische groei. Ik heb zelf vanaf mijn tweede ondernemersjaar een boekhouder in de arm genomen. Ik gooi alles over de schutting, zo heb ik er (bijna) geen omkijken naar.

Gebruik productiviteitstools

Tools zoals Trello, Notion of Toggl kunnen je helpen je tijd efficiënt te beheren en je voortgang bij te houden.

sidehustle academie

4. Marketing en klantbeheer

Investeer in marketing

Zorg voor een sterke online aanwezigheid door middel van een goed ontworpen website en actieve social media accounts. Je kunt ook betaalde advertenties inzetten om je bereik te vergroten.

Versterk je klantrelaties

Bouw een loyale klantenkring op door uitstekende klantenservice te bieden. Persoonlijke aandacht en het oplossen van problemen kunnen je onderscheiden van concurrenten.

5. Netwerken en samenwerken

Breid je netwerk uit

Neem deel aan lokale ondernemersgroepen, seminars en beurzen. Dit kan waardevolle connecties en kansen opleveren. Zo zit ik in meerdere netwerk groepen, omdat ik hier vaak freelance opdrachten uit haal. Ik zit zowel in gratis groepen, als betaalde groepen.

Wil jij je ook aansluiten bij een netwerk groep? In de Sidehustle Academie hebben we iedere week 2 online meetings / co-work sessies. Tijdens deze sessies kunnen we sparren én samen werken aan nieuwe verdienmodellen.

Samenwerken met anderen

Overweeg partnerschappen met bedrijven in dezelfde branche. Dit kan je helpen nieuwe markten te betreden en je klantenbestand uit te breiden.

sidehustle academie

6. Blijf leren en aanpassen

Investeer in jezelf

Volg cursussen en workshops om je vaardigheden te verbeteren. Weet jij nog niet welke sidehustle bij jou past? Volg dan mijn cursus: Ontdek je ideale sidehustle in 4 stappen voor maar €27 ipv €97.

Wees flexibel

De markt verandert voortdurend. Sta open voor feedback en wees bereid om je strategieën aan te passen waar nodig.

Mijn eigen side hustle reis

Toen ik mijn eigen side hustles begon, heette het nog geen side hustle. (Slik, ben ik alweer zó oud?) 😉 Het waren gewoon bijbaantjes. Manieren om geld te verdienen. Mijn hoofd is altijd druk, ik bedenk iedere dag nieuwe ideeën. Soms kan ik mezelf niet eens meer bijbenen. Gelukkig heb ik veel ondernemersvriendinnen om me heen die dan zeggen: uh Tiff, ff dimmen. Maar, soms heb ik er maling aan, want dit is wie ik ben. Ik houd ervan om te creëren. Om van het ene idee naar het andere te gaan. Dat is oké. Maar soms, heel soms, luister ik wel. En dan dim ik even in. 😉

En weet je? Het mag in kleine stapjes.

Dus vraag jezelf af: Wat is het volgende kleine, haalbare doel dat je vandaag kunt stellen om dichter bij je droom te komen? En wat is één actie die je kunt ondernemen om dat doel te bereiken?

Het opschalen van je side hustle naar een volwaardige onderneming vergt toewijding, planning en hard werk, maar de beloning is het waard. Geloof in jezelf, blijf gefocust en omarm de reis. Je hebt alles in huis om van jouw passie een succesvol bedrijf te maken!

sidehustle academie

Ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[instagram-feed]