tekstschrijver

Schrijf jij graag en vraag je je af hoe je van deze passie je beroep kunt maken? Als tekstschrijver zijn er heel veel manieren om je talenten te benutten en een inkomen te verdienen. Toen ik net begon met Geldkwebbel verdiende ik het meest met het schrijven van teksten. Ik schreef al sinds klein meisje hele gedichtenbundels en wilde graag schrijfster worden. Nu schrijf ik geen boeken, maar ik ben toch een soort schrijfster geworden. In deze blog deel ik welke mogelijkheden er zijn om als tekstschrijver geld te verdienen.

1. Freelance tekstschrijver

Als freelance tekstschrijver heb je de vrijheid om te werken waar en wanneer je wilt. Je kunt jezelf aanbieden aan bedrijven, marketingbureaus en websites die op zoek zijn naar content. Websites zoals Upwork, Freelancer, en Fiverr bieden platformen waar je je diensten kunt aanbieden. Het belangrijkste is om een sterk portfolio op te bouwen dat je vaardigheden en stijl laat zien.

Tip: Begin met kleine opdrachten om ervaring op te doen en een portfolio op te bouwen. Mijn eerste freelance opdracht was een blogpost van 500 woorden voor een klein bedrijf. Het betaalde niet veel, maar het gaf me de kans om mijn naam op de kaart te zetten én om te oefenen.

2. Bloggen

Heb je een passie voor een bepaald onderwerp? Overweeg dan om een eigen blog te starten. Met een blog kun je geld verdienen door advertenties, gesponsorde berichten en affiliate marketing. Dit vergt wel consistentie en tijd, maar het kan zeer lucratief zijn. Kies een niche waar je veel over weet, of heel leuk vindt. Op die manier ben je voor jezelf een tekstschrijver, super leuk!

Aan de andere kant: als je ergens een gat in de markt ziet, maar niet zo gepassioneerd bent over het onderwerp kun je er ook voor kiezen om dit op te zetten. Bedenk wel van te voren of je het gaat volhouden om over dat onderwerp te schrijven. Het blijft natuurlijk ook wel werk, dus niet alles hoeft met passie.

Wil je van jouw website een geldmachine maken? Dan kan ik deze Sidehustle Toolkit aanraden. Ik heb hier inmiddels al 3 websites mee gebouwd.

sidehustle toolkit

3. Schrijven van e-books

Heb je veel kennis over een specifiek onderwerp? Overweeg dan om een e-book te schrijven. Platformen zoals Amazon en Bol.com maken het eenvoudig om je e-book te publiceren en te verkopen. Maar, je kunt dit ook prima via een eigen website verkopen. Ik heb geen webshop aan mijn website gekoppeld, maar ik verkoop wel mijn e-books en andere digitale producten via mijn website. Hoe ik dit doe? Ik maak mooie mockups met de afbeeldingen erin en zet hier een link naar mijn Plug&Pay betaalsysteem achter. Op die manier kan het heel makkelijk gekocht worden.

Het schrijven van een e-book vereist toewijding en onderzoek, maar het kan een hele fijne manier zijn om passief inkomen te genereren.

plug&Pay

4. Copywriting

Copywriting is het schrijven van wervende teksten voor advertenties, websites en marketingmateriaal. Bedrijven zijn altijd op zoek naar getalenteerde copywriters om hun producten en diensten te promoten. Het is een goedbetaalde tak van de tekstschrijverswereld en biedt veel mogelijkheden voor groei en specialisatie.

Dit is niet voor beginnende tekstschrijvers, ik heb hier jaren terug een opleiding voor gedaan en nóg is dit niet mijn specialisatie.

5. Ghostwriting

Ghostwriters schrijven boeken, artikelen en andere content namens iemand anders. Dit kan variëren van autobiografieën tot bedrijfsblogs. Het betaalt vaak goed, maar je moet je comfortabel voelen met het feit dat je naam niet op het werk komt te staan.

Zo schrijf ik nieuwsbrieven in opdracht van een klant, uit haar naam. Het duurde even voordat ik de juiste tone of voice te pakken had, maar dit wordt steeds makkelijker.

BFF membership
Krijg 50% korting met de code “TIFFANY50”

6. Schrijven voor magazines en kranten

Veel tijdschriften en kranten huren freelance schrijvers in voor artikelen en columns. Dit vereist wel een scherp oog voor nieuws en trends, evenals het vermogen om deadlines te halen. Het kan een geweldige manier zijn om je schrijfvaardigheden te tonen en een breed publiek te bereiken.

Tip: Stuur pitches naar redacteuren en wees niet bang om afwijzingen te krijgen.

Ik heb dit zelf nog niet geprobeerd, maar het trekt mij wel heel erg. Misschien ga ik dit binnenkort wel eens proberen! Als het zo ver is, houd ik jullie natuurlijk op de hoogte.

Geld verdienen als tekstschrijver kan dus op meerdere manieren

Zoals je ziet zijn er veel manieren om als tekstschrijver geld te verdienen. Of je nu kiest voor freelance werk, bloggen, e-books schrijven, copywriting, ghostwriting, of artikelen voor tijdschriften, het belangrijkste is om te beginnen en ervaring op te doen. Elk pad heeft zijn eigen uitdagingen en beloningen, maar met doorzettingsvermogen en passie kun je succesvol worden.

sidehustle academie

In mijn blog komen soms affiliate linkjes voor. Dat houdt in dat wanneer jij iets koopt via zo’n link, ik een kleine vergoeding krijg. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar je helpt mij hier wel heel erg mee.

Ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[instagram-feed]