Zit je weleens op kantoor terwijl je denkt: “Kon ik dit niet net zo goed thuis doen?” Dan ben je niet de enige. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van remote werken, oftewel: werken op afstand. Maar wat is remote werken nou precies, en waarom is het zo populair? In dit artikel leg ik het je uit. Lees je mee?
Wat betekent remote werken eigenlijk?
Remote werken betekent simpelweg dat je je werk doet buiten een traditionele kantooromgeving. Dat kan thuis zijn, in een koffietentje, een coworking space, of zelfs aan een strand op Bali – zolang je maar internet hebt en je werk gedaan krijgt. Je hoeft dus niet meer fysiek aanwezig te zijn op een vaste werkplek van 9 tot 5. Je hoeft niet perse een ondernemer te zijn om remote te kunnen werken, ook mensen die in loondienst werken kunnen in overleg met hun werkgever (deels) remote werken.

Waarom kiezen mensen voor remote werken?
Er zijn meerdere redenen waarom remote werken aantrekkelijk is. Laat me er een paar met je delen:
1. Flexibiliteit in je dagindeling
Een van de grootste voordelen is dat je zelf je dag kunt indelen. Ben jij ’s ochtends super productief, maar rond drie uur ’s middags op? Dan plan je je werk daar omheen. Ikzelf werk bijvoorbeeld altijd van 08:30 tot 12:30: dan heb ik mijn meest geconcentreerde uren te pakken. De rest van de dag houd ik ruimte voor ‘makkelijke werktaken’ en tussendoor een spelletje met mijn kinderen. En ja, soms doe ik ook een wasje tussendoor. 😉
2. Geen reistijd
Weet je hoeveel tijd (en geld) je bespaart als je niet meer in de file of trein hoeft te zitten? Gemiddeld is dat al snel 1 tot 2 uur per dag! Tijd die je kunt besteden aan sporten, koken, je kinderen of… gewoon even niks doen. Dat klinkt toch heerlijk?
3. Meer autonomie en werkgeluk
Remote werken vraagt om zelfstandigheid en dat is precies wat veel mensen juist fijn vinden. Je voelt je meer eigenaar van je werk en hebt meer invloed op je omgeving. Daardoor ervaren veel remote werkers meer voldoening en minder stress.
Maar… zijn er ook nadelen?
Ja, die zijn er zeker. Remote werken klinkt misschien als een droom, maar het heeft ook zo z’n keerzijde. Een van de grootste uitdagingen is het behouden van structuur. Wanneer je geen vaste werkplek hebt en niemand om je heen die op de klok kijkt, is het verleidelijk om je werk uit te stellen, je te laten afleiden of juist eindeloos door te blijven gaan. Het vraagt dus om discipline en zelforganisatie.
Daarnaast kan het sociale aspect van werk flink veranderen. Voor sommige mensen is een dag zonder collega’s heerlijk rustig, maar anderen voelen zich al snel eenzaam of missen het informele praatje bij het koffieapparaat. Zeker als je gewend bent aan een hechte werksfeer, kan het even wennen zijn om ineens alles digitaal te doen.
Ook de grens tussen werk en privé vervaagt sneller dan je denkt. Omdat je werkplek zich vaak in dezelfde ruimte bevindt als je privéleven, kan het lastig zijn om ‘s avonds echt af te schakelen. Voor je het weet beantwoord je om tien uur ’s avonds nog even een mailtje of werk je net dat ene rapport af. Zonder duidelijke afspraken met jezelf– én met je omgeving– kan de balans snel zoekraken.
Is remote werken iets voor jou?
Of remote werken bij je past, hangt af van verschillende factoren: je persoonlijkheid, je werk, en je thuissituatie. Het is belangrijk dat je jezelf goed kent. Ben jij iemand die zichzelf makkelijk kan motiveren, ook zonder collega’s of leidinggevenden in de buurt? Kun je geconcentreerd werken in een omgeving waarin ook de wasmachine draait, de kinderen thuiskomen of de bank lonkt? Dan heb je al een belangrijke basis.
Daarnaast speelt je functie natuurlijk een rol. Niet elk beroep leent zich voor remote werken, maar veel administratieve, creatieve of digitale banen bieden wel degelijk de ruimte. Ook als freelancer of ondernemer kun je vaak zelf bepalen waar en wanneer je werkt.
Tot slot: hoe belangrijk vind jij het om dagelijks onder de mensen te zijn? Als je het sociale aspect van werk erg waardeert, kan fulltime remote werken een uitdaging zijn. Maar ook dan zijn er oplossingen. Denk aan werken vanuit een coworking space, of het afspreken van virtuele koffiemomenten met je collega’s.
Kortom, remote werken is zeker niet voor iedereen, maar voor velen is het een verademing. De vrijheid, flexibiliteit en autonomie die het biedt, zijn voor veel mensen reden genoeg om het in elk geval een kans te geven.
Hoe begin je met remote werken?
Misschien werk je nu nog op kantoor, maar wil je een overgang maken. Of misschien wil je als freelancer of ondernemer volledig remote werken. Hier zijn een paar stappen die je kunt nemen:
- Bespreek het met je werkgever: Veel werkgevers staan inmiddels open voor hybride of volledig remote werkvormen.
- Investeer in een goede werkplek: Denk aan een ergonomische stoel, een stabiele internetverbinding en goede verlichting.
- Gebruik slimme tools: Denk aan Slack, Zoom, Google Workspace of Notion om georganiseerd en verbonden te blijven.
- Bouw een routine op: Begin je dag met een vaste starttijd, neem pauzes, en sluit af met een ‘virtuele deur dicht’-moment.
Wat als je werkgever niet akkoord gaat?
De coronapandemie gaf het een flinke boost, maar remote werken is inmiddels veel meer dan een tijdelijke oplossing. Het is een manier van leven en werken die past bij deze tijd. Maar wat als je werkgever niet akkoord gaat? Je zou het gesprek kunnen aangaan en kijken wat er wél mogelijk is. Misschien mag je één of twee dagen thuiswerken? Je kunt bijvoorbeeld een proefperiode voorstellen om te laten zien dat je nog steeds goed werk aflevert, ook al werk je thuis. Zijn jullie allebei blij na de proefperiode? Dan kunnen jullie het structureel vastleggen.