hoe kies je een sidehustle dat bij je past

Een van de struggles waar ik op dit moment mee deal is het volgende: houd ik al mijn sidehustles naast mijn baan of ga ik mijn baan opzeggen? En als ik mijn baan ga opzeggen, wanneer is dan een geschikt moment? Ik denk dat ik niet de enige ben die hiermee worstelt, dus ik neem jullie mee in mijn gedachtegang en hoe ik berekeningen maak. Het is voornamelijk een gevoelskwestie, wanneer voelt het goed?

Hoe ziet jouw ideale dag of week eruit?

Los van alle berekeningen en wat ‘goed’ of ‘fout’ is, moet je bij jezelf nagaan hoe jouw ideale dag of week eruit ziet. Ik vind mijn werk in de ouderenzorg heel leuk en gezellig, maar ik baal ervan dat ik de weekenden en de feestdagen niet bij mijn gezin ben. Daarnaast word ik het meest gelukkig van al mijn sidehustles en ik wil al vanaf kleins af aan ‘een eigen bedrijf’. Toch spring ik niet zomaar in het diepe, want mijn vaste salaris biedt natuurlijk veel zekerheid. Dit zijn lastige keuzes, maar ik hoorde laatst een belangrijke zin in de podcast van Kim Munnecom: Wat zou je doen als je zeker wist dat het zou lukken? Als ik mezelf die vraag stel is het antwoord 100% voor mezelf beginnen. Wat zou jij doen als je zeker wist dat het zou lukken?

Wanneer verdien je voldoende om je baan op te zeggen?

Ik heb vandaag een aantal berekeningen gemaakt op berekenhet. Omdat ik nu parttime ondernemer ben, moet ik best wel wat geld apart zetten voor de belastingdienst. Ik verdien namelijk het meeste geld in loondienst, en een klein deel als zelfstandige. Uit die berekening kwam dat ik zo’n 32% apart moet zetten voor de belasting. (Dit komt onder andere door de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek). Als ik helemaal voor mezelf zou werken, verdien ik natuurlijk minder (sowieso in het begin). Dat betekent dat ik dan dankzij allerlei aftrekposten veel minder apart hoef te houden voor de belasting. Dat is ook iets om rekening mee te houden, want daardoor houd je netto meer over. Ik hoef dan dus niet zoveel opdrachten binnen te halen dan wanneer ik 32% belasting moet betalen. Wanneer je voldoende verdient om je baan op te kunnen zeggen, is persoonlijk. Ik wil er maandelijks niet op achteruit gaan, dus ik wil minimaal hetzelfde verdienen als ZZP’er als dat ik in loondienst verdien.

Hoe ver ben ik? Kan ik al mijn baan opzeggen?

Ik verdien nu maandelijks met mijn sidehustles rond de €1.000, soms iets meer. Dit is omzet, dus die 32% belasting gaat er nog van af. Als ik dit keer 2,5 kan doen, zou ik mijn baan in loondienst kunnen verruilen voor het ondernemerschap. De grootste struggle is natuurlijk: je kunt niet een fulltime salaris verdienen met parttime werken (wanneer je uurtje factuurtje werkt). Dus er komt een tijd dan moet ik de sprong wagen. Of niet. Want er zit nu een limiet aan hoeveel tijd ik kan vrijmaken voor mijn sidehustles naast mijn baan.

Daarom focus ik me nu -naast mijn freelance schrijfklussen- ook op andere verdienmodellen. Ik heb natuurlijk laatst mijn sidehustle challenge gelanceerd en een e-book geschreven waar ik zo’n €450 mee heb verdiend. Ik ga deze challenge uitbreiden, het zal geen challenge meer zijn maar de sidehustle kickoff. Dit betekent dat ik alles opnieuw ga filmen en breder ga trekken. Daarnaast ben ik een nieuwe opleiding gestart, namelijk de Cashcow Academy. Ik vind het een hele interessante cursus en het lijkt me fantastisch om geld te verdienen met een YouTube kanaal. Ik heb wel een aantal maanden nagedacht over de aanschaf van deze cursus, in verband met de investering. Toch ben ik blij dat ik deze investering heb gedaan, want de beste investering die je kunt doen is in jezelf. Alle kennis die jij opdoet, neem je de rest van je leven mee. Wil jij ook geld verdienen met YouTube en deze cursus doen? Met de kortingscode ‘geldkwebbel’ krijg je €200 korting.

cashcow academy

Lees ook eens mijn vorige blog: 9 manieren om extra geld te verdienen vanuit huis.

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij iets via deze link koopt, krijg ik wellicht een vergoeding. Jij betaalt hiervoor niets extra.

Ook interessant

6 Comments

 1. ik herken je struggle heel goed en ik heb ook voor deze keuze gestaan.

  Tor 1 juni combineerde ik mijn eigen bedrijf met mijn werk in loondienst (32 uur).
  Na allerlei alternatieven te hebben bekeken heb ik uiteindelijk besloten om een sabbatical van 6 maanden te nemen, waarin ik mij 100% op mijn onderneming kon richten.

  Het financiële gat dat ik moest overbruggen was overigens wel erg groot, van een omzet van ongeveer €500 per maand, moest ik er €5000 per maand van zien te maken.

  Uiteindelijk is het me niet gelukt en zou ik per 1 december weer starten in loondienst.

  Tijdens mijn sabbatical ben ik helaas in een burn out beland, waardoor alles nu stil ligt.
  achteraf ben ik heel blij dat ik er op deze manier achter ben gekomen dat de manier waarop ik mijn bedrijf runde niet bij me paste, en dat ik mijn loondienst altijd achter de hand had.

  1. Wat inspirerend, bedankt voor het delen! Iedereen beloopt zijn eigen pad en wat bij de een past, past niet bij de ander. Wat vervelend dat je in een burn-out bent beland. Wel fijn dat je je loondienst baan achter de hand hebt! Heel veel sterkte en succes!

 2. De beste tijd komt niet zeg ik altijd. Soms moet je het gewoon doen! En als het dan toch tegenvalt? Denk je dan? Dan verzin je wel war geloof me! Ik ben van een vast contract naar een baan bij uitzendbureau gegaan in totaal ander werkgebied. Doodsbang was ik! Maar nu heb ik een salaris veel hoger dan ooit en ziet er niet naar uit dat ze mij ooit weg willen doen. Heb het er enorm naar mijn zin. Beste stap die ik ooit heb gezet!

  1. Wauw, wat goed om te lezen! Soms moet je ook gewoon de stap zetten, dat is waar! Ik ga ergens dit jaar ook de stap zetten, daar ga ik naartoe werken. Het komt vast goed!

 3. Dit is inderdaad zo’n lastige keuze, ja! Echt zo’n cirkeltje waarin je dan blijft hangen, omdat je toch ook wat zekerheid nodig hebt. Ik werk wel helemaal voor mezelf, maar zou graag meer uren aan mijn blog besteden. Alleen daar haal ik nu nog niet genoeg inkomsten uit om minder uren voor klanten te werken, dus blijf ik dat doen, maar staat de groei van mijn blog ook vaak stil. En zo is de cirkel weer rond. 🙂 Succes met jouw keuze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[instagram-feed]