Online veilig geld beheren: 5 beveiligingstips die iedereen zou moeten weten

online veilig geld beheren

Het tijdperk van bankbiljetten is voorbij. De portemonnee zit niet meer vol met geld, maar met pasjes. Een groot gedeelte van de transacties vindt digitaal plaats—of het nu gaat om shoppen, geld storten in een online casino, of overboekingen—er komt geen biljet of munt aan te pas. Dit is snel en gemakkelijk, maar is het ook veilig?

Er worden gevoelige gegevens uitgewisseld bij elke transactie. En wat als iemand een telefoon of horloge steelt die gebruikt wordt voor betalingen? Gelukkig zijn er manieren waarop betalers wel veilig kunnen betalen voor producten of diensten, of geld kunnen overmaken naar iemand anders. Dit zijn 5 onmisbare tips.

1. Voeg extra beveiliging toe

Hoe meer verificatiemethoden, hoe veiliger de transactie. Betalen met een creditcard kan bijvoorbeeld al niet meer alleen door gegevens door te geven; er wordt ook naar een code gevraagd die naar een telefoonnummer wordt gestuurd. Betalen met creditcard is zo heel erg veilig, ook omdat de gebruiker automatisch verzekerd is voor fraude.

Extra beveiliging toevoegen is vooral gemakkelijk voor betalingen met de telefoon. Dan kan bijvoorbeeld de vingerafdruk, de beveiligingscode of gezichtsherkenning worden gebruikt als extra verificatie bij een betaling.

2. Geen kaartgegevens opslaan

Het is natuurlijk erg gemakkelijk om kaartgegevens op te slaan, bijvoorbeeld op je Google Pay of Apple Pay account. Maar als iemand anders dan het apparaat gebruikt, kan deze in een paar seconden een bestelling plaatsen zonder dat daar een kaart bij nodig was.

Het is beter om kaartgegevens niet op te slaan, maar deze elke keer handmatig in te vullen. Op die manier kan alleen degene die de kaart in handen heeft een betaling doen. Controleer altijd of de website de juiste beveiliging heeft, zodat deze kaartgegevens niet kunnen worden gestolen.

3. Gebruik een veilige wallet

veilige wallet

PayPal, Neteller, Wise en andere wallets bieden betalers een veilige manier aan om transacties af te ronden. Dat is omdat er geen kaartgegevens achter moeten worden gelaten om te kunnen betalen via deze platforms. De gebruiker linkt een kaart of bankrekening aan een account op het platform en kan dan betalen zonder dat deze gegevens kunnen worden gestolen. De grote platforms zoals PayPal worden breed geaccepteerd en hebben zichzelf meerdere malen bewezen bijzonder veilig te zijn. Het nadeel is dat er wel kosten in rekening worden gebracht voor de diensten die worden geleverd.

4. Controleer de verkoper

Voordat een betaling wordt gedaan, is het belangrijk om de veiligheid van de verkoper te controleren. Dat is vrij gemakkelijk via de volgende punten:

  • Controleer of de website beveiligd is en het juiste veiligheidscertificaat heeft.
  • Lees recensies door over de winkel van mensen die daar al iets hebben gekocht.
  • Keurmerken zijn ook een goede indicator van een betrouwbare en veilige verkoper.

5. Anoniem betalen met bitcurrency’s

Het is niet ieders eerste keuze, maar bitcurrency’s zoals Bitcoin en Litecoin zijn een snelle, veilige en goedkope manier om te betalen. De transacties zijn niet te herleiden naar betaler en ontvanger. Omdat er geen bank tussen staat is het geld direct overgemaakt en worden daar geen kosten voor in rekening gebracht.

Het probleem met crypto’s is dat ze vrij nieuw zijn en nog niet zo breed geaccepteerd. Daarbij fluctueert de koers flink, wat ook nadelig kan uitpakken.

Veilig geldzaken regelen

Er worden voldoende diensten en oplossingen aangeboden waarmee een betaler veilig geld kan overmaken naar een winkel, persoon of andere partij. Met deze 5 tips is online betalen geen risico meer.

Ook interessant

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[instagram-feed]