Financieel vrij
Financiën, Investeren

Wanneer ben je financieel vrij?

Een aantal jaar geleden kwamen de woorden ‘financieel vrij zijn’ niet eens in mij op. Ik dacht altijd dat dat iets was voor ‘rijke mensen’ en dat dat niet voor mijn soort was weggelegd. Little did I know… Er zijn tegenwoordig veel mensen geïnspireerd geraakt door de FIRE methode. Dit staat voor Financial Independent, Retire Early. Dit heeft bij mij echt voor een mindset shift gezorgd. Je hoeft helemaal geen miljoen te hebben om financieel vrij te zijn. Mag natuurlijk wel, maar het is niet noodzakelijk.

Wat is financieel vrij zijn voor mij?

Het moment dat ik kan werken omdat ik het leuk vind en niet omdat ik het geld nodig heb, is het moment dat ik mij financieel vrij zou voelen. Ik werk nu 24 uur in loondienst. Als ik dat bedrag op een passieve manier zou kunnen verdienen, ben ik dus in principe al financieel vrij. Dan kan ik leven op de manier waarop ik dat nu ook doe, zonder dat ik verplicht hoef te werken. Wat ik nog fijner zou vinden, is samen met mijn man financieel vrij te zijn. Als ik me bedenk wat voor fijn leven ik dan kan creëren voor mijn kinderen, word ik helemaal blij. Wat ik helemààl geweldig zou vinden -en wat dus mijn droomleven is- is op zo’n manier financieel vrij te zijn dat ik ook andere mensen kan helpen. Ik zou heel gelukkig worden als ik een steentje kan bijdragen in het leven van andere mensen. Ik denk dat het heel belangrijk is om een ‘WHY’ erachter te hangen. Waarom wil je financieel vrij zijn? Niet puur om het geld, maar een reden waar jij gelukkig van wordt.

Hoe word je financieel vrij?

Er zijn meerdere manieren waarop je financieel vrij kunt worden. Je hebt er alleen wel wat geduld voor nodig. Je bent niet van de ene op de andere dag financieel vrij. Dat kost tijd, inzet en doorzettingsvermogen. Waar ik een aantal jaar geleden dolgelukkig werd van nieuwe kleding, schoenen en tassen, word ik nu gelukkig van mijn geld laten groeien. Ik ben in 2020 begonnen met beleggen, na het lezen van ‘Blondjes beleggen beter’. Ik heb alle woorden uit dat boek echt letterlijk opgezogen. Mega interessant vond ik het. Daarvoor had ik er totààl geen interesse in, het moet maar net op je levenspad komen. Ik was er klaar voor. Alle termen heb ik bestudeerd. Ik opende een rekening bij DeGiro en heb wat aangekocht. Domme fouten gemaakt, maar ook van geleerd. Al doende leert men. Even later heb ik me aangemeld bij Bitvavo en ben ik gestart met het aankopen van crypto.

Hoe word je hiermee financieel vrij hoor ik je denken.

Als je zogenoemde groeiaandelen koopt, worden deze na verloopt van tijd meer waard. Jij koopt ze voor bedrag X en na verloop van tijd zijn de Y waard. Je kunt ook kiezen voor dividend aandelen, wat ik voornamelijk doe. Dividend kun je vergelijken met de rente die we vroeger van de bank kregen. Als dank dat jij die aandelen in bezit hebt, krijg je dividend uitgekeerd. Bij het ene aandeel is dit maandelijks, bij andere aandelen is dit per kwartaal of jaarlijks. Als je je uitgekeerde dividend steeds weer herinvesteerd, wordt het een soort sneeuwbaleffect. Het werkt bijna verslavend om dit steeds te zien groeien. Dat is ook de reden dat ik amper nog kleding en dergelijke voor mezelf koop, maar in de plaats daarvan koop ik dividend aandelen. Bij crypto kun je ook een soort rente krijgen. Dit heet staken. Niet alle crypto munten kun je staken, maar bij Bitvavo krijg ik elke maandag mijn stakingopbrengsten uitgekeerd. Dankzij mijn sidehustles kan ik elke maand wat extra’s inleggen.

Je kunt ook een cursus volgen waarbij je leert hoe je aandelen kunt analyseren. Ik zal binnenkort een review schrijven over deze cursus. Je bekijkt de cursus Aandelen analyseren hier.

Zijn er nog meer manieren om financieel vrij te worden?

Er zijn natuurlijk ook andere manieren om financieel vrij te worden. Je kunt je verdiepen in vastgoed. Hiermee kun je maandelijks een leuk bedrag verdienen. Voor mij is vastgoed nog een stap te ver, maar ik vind het wel interessant. Ik zou dit in de toekomst zeker een aantal vastgoed projecten willen bezitten. Ik heb laatst een interessante cursus gevolgd over garageboxen als vastgoed. Het heet: Passief inkomen met garageboxen. Dit voelt wat toegankelijker voor mij op het moment. De cursus wordt gegeven door Sandra en ze legt alles in Jip en Janneke taal uit. Deze 10 modules worden besproken:

  1. Kies je box
  2. Bestaande boxen zoeken
  3. Nieuwe boxen zoeken
  4. Bereken je rendement
  5. Risico’s verkleinen
  6. Actief of passief verhuren
  7. Alles over de BTW
  8. BTW aangifte
  9. Alles over box 3 van de belastingdienst
  10. Garagebox verkopen

Dit is een mooie manier om passief geld te verdienen.

Meer weten over hoe je FIRE kunt worden? Je kunt hier de FIRE masterclass volgen.

2 gedachten over “Wanneer ben je financieel vrij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *