waar moet een website aan voldoen

Waar moet een website aan voldoen? Dat is een vraag die veel starters bezighoudt. Het antwoord op die vraag is erg belangrijk, want een goede website gaat verder dan een mooi ontwerp. Het gaat om functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid, juridische verplichtingen en zelfs hosting. Dus, in dit blog deel ik wat een website écht nodig heeft om succesvol te zijn.

1. Privacyverklaring

Wist je dat je verplicht bent een privacyverklaring te hebben als je persoonsgegevens verzamelt? Denk aan een simpel contactformulier of een nieuwsbrief. De privacywetgeving (GDPR/AVG) is streng, en dat is niet zonder reden. Mensen hechten steeds meer waarde aan hun online privacy, en terecht.

Je privacyverklaring moet duidelijk uitleggen welke gegevens je verzamelt, waarom je ze nodig hebt, hoe je ze beveiligt en hoe lang je ze bewaart. Het kan wat overweldigend klinken, maar er zijn online handige tools die je hierbij kunnen helpen. Uiteindelijk bescherm je niet alleen je bezoekers, maar ook jezelf tegen boetes.

Tip: Bekijk regelmatig of je privacyverklaring nog up-to-date is. Regels kunnen veranderen, en je wilt natuurlijk geen risico’s lopen.

2. Algemene voorwaarden

Een ander belangrijk onderdeel van je website zijn je algemene voorwaarden. Hierin leg je de regels vast voor je bezoekers en klanten. Ze beschermen je bij geschillen en zorgen ervoor dat iedereen weet waar ze aan toe zijn.

Denk aan zaken als levertijden, betalingen, retourbeleid en aansprakelijkheid. Zo voorkom je misverstanden en kun je altijd terugvallen op deze afspraken wanneer dat nodig is. Het voelt wellicht wat overdreven, maar geloof me, het geeft je veel rust en zekerheid.

Heb je een affiliate website? Dan is het verplicht te vermelden dat het gaat om een affiliate link.

3. Bedrijfsgegevens

Vertrouwen is de basis van elke goede website. Bezoekers willen weten wie er achter de website zit. Daarom is het verplicht om je bedrijfsgegevens, zoals je bedrijfsnaam, adres en KvK-nummer, duidelijk te vermelden. Dit heet ook wel de ‘informatieplicht’.

Je kunt deze gegevens bijvoorbeeld onderaan je website plaatsen, in de footer, of op een aparte “Contact”-pagina.

4. Gebruiksvriendelijkheid

Een gebruiksvriendelijke website is essentieel. Stel jezelf eens voor dat je op een prachtige website komt, maar de navigatie is rommelig en je kunt niets vinden. Frustrerend, toch? De kans is groot dat je al snel weer wegklikt. En daar zit niemand op te wachten.

Zorg ervoor dat je website intuïtief is. De bezoeker moet in een paar klikken kunnen vinden wat hij of zij zoekt. Gebruik duidelijke menu’s, houd de teksten leesbaar en zorg voor een logische structuur.

5. Snelheid

Als je website langer dan een paar seconden nodig heeft om te laden, ben je je bezoekers kwijt. Google houdt ook van snelle websites en beloont die met een betere positie in de zoekresultaten.

Maar hoe zorg je ervoor dat je website snel is? 

  • Optimaliseer je afbeeldingen. Grote bestanden vertragen je site.
  • Gebruik caching. Dit slaat een deel van je website op in de browser van de bezoeker, zodat de site sneller laadt bij een volgend bezoek.
  • Kies voor een snelle hosting (zie volgende alinea).

Een snelle website zorgt voor tevreden bezoekers én een betere vindbaarheid in zoekmachines. Win-win!

6. Hosting

Hosting is als de fundering van je website. Zonder goede hosting kan je website langzaam zijn, vaak offline zijn of zelfs onveilig. Het kiezen van de juiste hosting is dus een cruciale stap in het bouwen van je website.

Kies voor een hostingprovider die betrouwbaar is, snelle servers biedt en een goede klantenservice heeft. Er zijn onwijs veel aanbieders, dus het kan lastig zijn om de juiste te vinden. Kijk vooral naar reviews en ervaringen van anderen. 

Een goede hostingpartij in Nederland is bijvoorbeeld Cloud86. Zij bieden al hosting vanaf €1,95 per maand en hebben hele snelle laadtijden. Zij zijn zelfs als snelste getest in 2024. Een van de voordelen van Cloud86?

De punten die ik in de vorige alinea benoem, zitten in het pakket bij Cloud86. Je hoeft dus geen extra plugins aan te schaffen om jouw afbeeldingen te optimaliseren, cache of SSL sleutels om je website te beveiligen.

Een ander groot voordeel van Cloud86? Dat zij een Nederlandse klantenservice hebben. Mocht je ergens niet uitkomen, kun je dit gewoon in het Nederlands uitleggen in plaats van hakkelen in het Engels.

Domein(en) verhuizen

Wil je graag je hosting onderbrengen bij Cloud86, maar heb je jouw website al ergens anders ondergebracht? Cloud86 biedt gratis verhuisservice. Zij kunnen deze zaken voor jou verhuizen van een andere hostingprovider naar hen:

  • Website(s)
  • Database(s)
  • Emailadressen en e-mail
  • Domeinnaam

Ze verhuizen maximaal 5 websites gratis. Heb je meer websites? Dan doen ze dit in overleg en eventueel tegen een meerprijs.

Nu weet je waar een website aan moet voldoen

Nu je weet waar een website aan moet voldoen, is het tijd om jouw website eens goed onder de loep te nemen. Heb je een duidelijke privacyverklaring? Zijn je algemene voorwaarden en bedrijfsgegevens makkelijk vindbaar? En hoe zit het met de snelheid en gebruiksvriendelijkheid van je site?

Als je actie onderneemt op deze punten, zorg je ervoor dat je website niet alleen voldoet aan de wettelijke eisen, maar ook prettig is voor je bezoekers. En dat is precies wat je nodig hebt om online succesvol te zijn!

Disclaimer

Deze blog is een betaalde samenwerking met Cloud86. De inhoud is 100% eigen.

Ook interessant

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[instagram-feed]