vergoeding werknemer
Financiën

Welke vergoedingen kun je krijgen als werknemer?

Werken in loondienst heeft -ten opzicht van ZZP’ers- een aantal voordelen, maar je moet ze wel even weten. Bedrijven hebben vaak bepaalde budgetten, die ze kunnen uitgeven aan hun werknemers. Waar je als ZZP’er zelf opdraait voor bijvoorbeeld een cursus, kun je als werknemer aanspraak maken op een scholingsbudget. Maar van welke vergoedingen kun je nog meer gebruik maken? Ik zal er hieronder een aantal noemen, want veel werkgevers zullen het niet zomaar aanbieden. Maar na het lezen va dit artikel ben jij op de hoogte van de vergoedingen, en kun je het aankaarten indien gewenst.

Een mobiel of computer via het werk

Als je salaris ontvangt van jouw werkgever, betaal je daarover belasting. Dit gaat allemaal vanzelf, want jouw werkgever houdt de belasting in en jij ontvangt daardoor je salaris netto. Dat gebeurt ook wanneer jij een bonus krijgt, of vakantiegeld. Er zijn echter ook werkgevers die het cafetariasysteem gebruiken. Dat betekent dat een deel van het belaste loon kan worden uitgekeerd als een belastingvrije vergoeding.

Let op: Hierdoor wordt jouw brutoloon lager, bouw je minder pensioen op en je riskeert een lagere uitkering bij werkloosheid.

Ook zonder cafetariasysteem zijn onbelaste vergoedingen mogelijk. Dit kan echter alleen als deze ‘extraatjes’ noodzakelijk zijn voor het werk. Denk bijvoorbeeld aan werkkleding, mobiele telefoon of computer. Dit wordt gezien als ‘gereedschap’ van de werknemer. Bij computer ligt het wel iets ingewikkelder, wan het gebruik ervan moet 90% zakelijk zijn. Een andere tip: soms verkopen werkgevers afgeschreven laptops of tablets. Op deze manier ben ik ook aan mijn huidige laptop gekomen.

Welke onbelaste cadeautjes kun je krijgen

Sinds 2015 moeten alle werkgevers zich aan de werkkostenregeling houden, wat het beloningssysteem een stuk overzichtelijker maakt. Via deze werkkostenregeling kunnen werkgevers cadeautjes uitdelen, we like. De vrije ruimte voor de onbelaste vergoedingen is 1,7% voor de eerste €400.000 van het fiscaal loon. In verband met de corona maatregelen was dit in 2020 en 2021 verhoogd naar 3% maar dit is niet doorgezet naar 2022. Het percentage voor het fiscale loon boven de €400.000 is 1,18%. Dit kan besteed worden aan kerstpakketten, computer, bedrijfsuitjes, lidmaatschappen voor fitness clubs et cetera.  De werkgever kan ervoor kiezen zelf de budgetten in de gaten te houden, of iedere werknemer een eigen budget te geven. In dat laatste geval kun je zelf bepalen waaraan het wordt besteed. Meer details kun je vinden op de site van de belastingdienst; zoek op ‘werkkostenregeling’.

Let op: Als werknemers te weinig gebruik maken van de werkkostenregeling, profiteert de werkgever. Dan kan hij/zij de ruimte gebruiken om bijvoorbeeld belastingvrije bonussen uit te keren aan managers.

Welke kosten kun je declareren

Veel werknemers laten geld liggen op dit punt. Omdat het soms om kleine bedragen gaat, zijn ze te laks om bonnetjes in te leveren. Zonde, want je hebt er recht op. Wij werken inmiddels met een app, waarin wij de bonnetjes kunnen uploaden. Ideaal. Het is een keer goed uitzoeken wat je allemaal kunt declareren, maar zodra je dat helder hebt, is het easy peasy.

Krijg je reiskosten vergoeding als je met een collega meerijdt

Kort maar krachtig: ja. Het kan dus lonen om met een collega te carpoolen. De werkgever mag niet korten op reiskosten vergoeding wanneer medewerkers samen rijden.

Vergoedingen voor opleidingen/cursussen

Bijna elke bedrijf heeft een budget beschikbaar voor scholing. Er zijn vaak bepaalde trainingen verplicht voor werknemers, bijvoorbeeld om kennis op peil te houden. Daarnaast kun je om je kennis te verbreden ook op kosten van het bedrijf een extra cursus doen. Vaak moet het wel met jouw vakgebied te maken hebben. Vraag hiernaar bij jouw werkgever.


Wellicht ook interessant om te lezen:
Belastingaangifte, hoe zat dat ook alweer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *