Haalbaar loopbaanplan maken
Financiën

Hoe maak je een haalbaar loopbaanplan?

Als je een andere richting op wilt qua werk, zul je een haalbaar plan moeten maken. Zonder plan schiet je met losse flodders, en zal het op geen enkele manier impact hebben. In deze blog neem ik je mee in het maken van een haalbaar plan en ga je aan de hand van een opdracht jouw plan maken.

Wat is jouw loopbaanplan?

Als je je doelen wilt halen, heb je een plan nodig. In dit plan staat jouw professionele ontwikkeling, maar ook jouw persoonlijke ontwikkeling. Het een gaat hand in hand met het andere. Het is een actief proces waarbij je steeds evalueert en bijstelt waar nodig.

Persoonlijk profiel

Je moet als eerste een persoonlijk profiel maken waarin jouw kernwaarden, drijfveren en talenten staan. Voorbeelden van kernwaarden zijn onder andere gezondheid, respect, ontwikkeling, geloof, invloed, erkenning, prestige, rechtvaardigheid, verantwoordelijkheid, eerlijkheid, vertrouwen, vrijheid en zekerheid.

Ga eens zitten in stilte en probeer eens voor je te halen op welke momenten je heel erg gelukkig bent geweest. Zowel op persoonlijk vlak als werk gerelateerd. Wat deed je, met wie was je en waar was je? Welke kernwaarden kun je hieraan koppelen? Schrijf 2 of 3 kernwaarden op die bij jou passen.

Drijfveren

Wat zijn jouw drijfveren? Drijfveren zeggen iets over jouw motivatie. Je drijfveren kunnen over de jaren veranderen, passend bij jouw leeftijd en ervaringen. Drijfveren kunnen betrekkingen hebben op bijvoorbeeld:

 • Financiën: Je hecht veel waarde aan een goed inkomen.
 • Persoonlijke ontwikkeling: Je kiest graag voor een baan waarbij je jezelf verder kunt ontwikkelen.
 • Zekerheid: Je vindt zekerheid belangrijk, bijvoorbeeld een vast contract.
 • Balans werk en privé: Je wilt graag een goede balans tussen werk en privé.
 • Afwisseling: Je wilt graag afwisseling in de werkzaamheden.
 • Status: Je vindt het belangrijk om een goede indruk te maken en wilt aanzien hebben.
 • Creativiteit: Je wilt voldoende ruimte krijgen om eigen creatieve ideeën uit te werken.

Noteer welke drijfveren het beste bij jou passen. Er is geen goed of fout, je hoeft niet iets in te vullen wat ‘maatschappelijk verantwoord’ is… maar je moet eerlijk tegen jezelf zijn over jouw echte drijfveren. Alleen zo kom je erachter.

Talenten

En als laatste: Hoe weet je wat jouw talenten zijn? En dit is iets waar veel mensen over vallen, want vaak zeggen we: Ik heb geen talent. En ook ik heb dat eigenlijk mijn hele leven gezegd, en stiekem denk ik het nog steeds. Maar er zijn natuurlijk dingen waar we goed en minder goed in zijn. Een aantal tips om erachter te komen wat jouw talenten zijn:

 • Je kunt aan anderen vragen wat jouw talenten zijn. Vaak zien we van onszelf niet waar we goed in zijn, maar anderen kijken vanuit een heel ander perspectief naar ons. Vraag dit wel aan iemand waar je je goed bij voelt en wie je vertrouwt.
 • Haal eens voor je welke complimenten je vaak krijgt. Als je hier niet bewust op gelet hebt, houd het dan eens bij vanaf nu. Schrijf ze in een schrift. Ik krijg bijvoorbeeld op mijn werk vaak complimenten dat ik zoveel op de computer kan fiksen voor collega’s. Voor mij simpel, maar voor hen abracadabra. Op die manier ga je anders naar jouw eigen kunnen kijken. Probeer maar eens! En wees trots op jouw talenten, omarm ze!

Zorg dat je plan haalbaar is

Wees eerlijk naar jezelf: is jouw plan echt haalbaar? Kun en wil je er tijd voor vrijmaken en heb je dit ervoor over? Heb je daarnaast nog andere verantwoordelijkheden waar je tijd aan moet besteden? Je hoeft niet alles op korte termijn te plannen.

Het kan lonen om te investeren in een opleiding. Met name als je een andere baan wilt is dit een goede investering in jezelf. Soms kun je via jouw werkgever ook een opleiding doen, vraag dat vooral eens na.

Wanneer je doelen stelt, is het belangrijk dat je rekening houd met jouw kernwaarden, drijfveren en talenten. Maak je doelen specifiek. Dus niet: ik ga mij ontwikkelen tot loopbaancoach, maar: In 2024 ben ik loopbaancoach. Om jouw doelen specifiek te maken kun je de 5 W’s gebruiken:

 • Wie betrek ik bij mijn plan?
 • Wat ga ik doen?
 • Waar ga ik dat doen?
 • Waarvoor?
 • Wanneer?

Evalueer met regelmaat jouw doelen. Dragen de korte termijn beslissingen nog bij aan jouw lange termijn doelen? Stel zo nodig bij.

Opdracht Hoe maak ik een haalbaar plan:

Neem eens rustig de tijd voor jezelf en geef antwoord op de volgende vragen. Je kunt ze bijvoorbeeld in een mooi notitieboekje of bulletjournal schrijven, zodat je het er altijd weer eens bij kunt pakken.

 1. Wat zijn mijn doelen voor de langere termijn?
 2. Wat zijn mijn doelen voor de korte termijn?
 3. Wat heb ik nodig om mijn doelen te bereiken?
 4. Beschik ik over de juiste competenties/talenten om deze doelen te bereiken?
 5. Welke competenties beheers ik al en welke moet ik ontwikkelen?
 6. Welke activiteiten zijn er nodig voor de korte en lange termijn?
 7. Werk ik nu in een organisatie die wel of geen opleidingsmogelijkheden biedt?

Wanneer jouw organisatie geen opleidingsmogelijkheden biedt, investeer dan zelf in jouw ontwikkeling. Wees niet bang om te falen, ontwikkelen gaat met vallen en opstaan.

Welke inzichten heb jij uit deze blog gehaald? Laat het hieronder weten in een reactie. Vind ik leuk!

Misschien ook leuk om te lezen: Mijn blog over geld verdienen met Amazon.

Dit artikel bevat affiliate links. Schaf jij een product aan via zo’n link, dan ontvangt Geldkwebbel hierover een commissie. Jij betaalt niets extra.

Een gedachte over “Hoe maak je een haalbaar loopbaanplan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *