STAP budget Opleiding
Cursussen

Gratis opleiding volgen dankzij het STAP budget

Een opleiding volgen, zonder dat het je zelf geld kost… klinkt mooi, toch? Ik doe het momenteel! Nu denk je misschien, hoe dan? Lees gauw verder, dan leg ik het je uit!

De overheid heeft een nieuw project, namelijk: Nederland leert door. Ook wel STAP (Stimulering Arbeidsmarkt Positie) genoemd. Hiervoor is 160 miljoen euro voor uitgetrokken en elke Nederlander kan hier een beroep op doen. De overheid wil iedereen een kans bieden om zich verder te ontplooien. Dit bedrag is verdeeld over 5 inschrijfrondes en ze vergoeden tot maximaal €1.000 per persoon. Je mag je inschrijven voor één studie, dus niet voor twee studies van elke €500 bijvoorbeeld.

Ik heb het STAP budget ook aangevraagd en mij ingeschreven voor een training over Social Selling, echt mega interessant. Ik heb inmiddels mijn eerste lesdag gehad, over 2 weken is de tweede en tevens de laatste lesdag. Ik heb ook huiswerk mee gekregen en zal aan het eind een certificaat ontvangen. Ik ben hier zo enthousiast over! Ik gun dit iedereen!

Hoe gaat het in zijn werk?

Elke 2 maanden is er een inschrijf ronde via het UWV. De eerste ronde begon 1 maart, dat was zo bizar druk. Er was gewoon een online wachtrij om op de website van de UWV te komen. Ik ben er toen ook niet doorheen gekomen. Gelukkig kwam er nog een kans, namelijk op 1 mei. Ik ben er toen wel doorheen gekomen, jeeej! Maar goed, even praktisch: voordat je je aanvraag indient bij de UWV, moet je je inschrijven voor een opleiding. Als je bij Google intikt: opleiding STAP budget, krijg je een heel lijstje met opleiders die dit budget accepteren. Je kunt dan bij je aanmelding direct doorgeven dat je het STAP budget wilt gebruiken. Je krijgt dan een bevestiging van je inschrijving en deze aanmeldcode moet je later dus doorgeven bij het UWV.

Nadat je je aanvraag hebt ingediend bij het UWV, wordt dit niet direct toegekend. Je moet namelijk een reden opgeven waarom je de opleiding wilt doen et cetera. UWV gaat dan beoordelen of jij deze vergoeding krijgt. Zodra je een goedkeuring hebt gekregen, betalen zij de factuur van de opleiding. Jij hoeft hier niets voor te doen.

Je kunt je op de website van de UWV aanmelden.

Wat als het STAP budget op is?

Het totale bedrag van 160 miljoen euro is verdeeld over 5 inschrijfrondes. Is het budget in een ronde op, dan moet je wachten op de volgende ronde.

Zijn er nog bepaalde voorwaarden?

Yes, die zijn er zeker. Je mag namelijk alleen een STAP budget aanvragen als je ouder dan 18 jaar bent en je nog geen AOW uitkering ontvangt. Het moet ook een nieuwe opleiding zijn. Je kunt geen budget aanvragen voor een opleiding die je al bent gestart. Zorg er ook voor dat je minimaal 4 weken voor de start van de opleiding jouw aanvraag de deur uit hebt gedaan.  

Voordelen van het STAP budget

De voordelen van dit STAP budget zijn eindeloos. Je kunt je positie op de arbeidsmarkt vergroten door je bijvoorbeeld om te scholen of door een verdiepende opleiding te doen. Als je bijvoorbeeld een zwaar beroep hebt, kun je met deze kans jezelf omscholen zodat de laatste jaren tot aan je pensioen minder zwaar zijn.

En jij?

Ga jij je aanmelden voor het STAP budget? Of heb je je al ingeschreven en inmiddels ook al begonnen aan een opleiding? Laat het hieronder weten in de reacties! Wellicht kunnen we elkaar inspireren, zodat we weten welke opleidingen allemaal beschikbaar zijn.

Mocht je geïnteresseerd zijn in e-commerce, meld je dan gratis aan voor de E-commerce Mastery. Je kunt ook kiezen voor een cursus van Madelon Vos, dé crypto koningin. Dankzij het stap budget kun je haar cursus Technische Analyse gratis volgen. Meld je hier aan voor de cursus!

Ik doe nu een tweedaagse trainingen Social Selling bij IMK opleidingen. Dit wordt gegeven in het BCN in Utrecht.

Misschien ook leuk om te lezen:
Hoe maak je een haalbaar loopbaanplan?

Een gedachte over “Gratis opleiding volgen dankzij het STAP budget

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *