Belastingaangifte
Financiën

Belastingaangifte: hoe zat dat ook alweer?

Zelf belastingaangifte doen is voor veel mensen niet leuk, maar een lastig iets. Toch heeft het een aantal voordelen om het zelf te doen. Je krijgt namelijk veel inzicht in jouw financiële situatie. Daarnaast leer je je administratie bij te houden door het te ordenen in mappen, wat weer zorgt voor rust in je hoofd. Win Win zou ik zeggen.

Wanneer moet de belastingaangifte binnen zijn?

Er zijn 3 datums die de belastingdienst hanteert: 1 april, 1 mei en wanneer je uitstel hebt, voor 1 september. Wanneer je moet betalen, is het belangrijk zo snel mogelijk aangifte te doen, anders betaal je een rente over de naheffing. De verzuimboete bij geen, of geen juiste aangifte bedraagt minimaal €55 en maximaal €5514. Zonde van het geld, dus zorg ervoor dat je op tijd je belasting aangifte doet.

Waar moet ik op letten tijdens de belasting aangifte?

Ook als de aangifte al is ingevuld door de belastingdienst, je moet het altijd goed controleren! Zo weet je zeker dat alles klopt. Waar let je op:

  1. Klopt je rekeningnummer?
  2. Is er iets veranderd in je persoonlijke situatie?
  3. Klopt het inkomen? Misschien zijn er extra verdiensten uit side hustles die je moet invullen bij ‘Overige inkomsten’.
  4. Zijn er reiskosten met het OV die je mogelijk vergoedt krijgt?
  5. Controleer de WOZ-waarde, hypotheekrente en eventueel erfpacht.
  6. Zijn je spaarrekeningen van minderjarige kinderen?
  7. Eventuele schulden mag je van je totale vermogen aftrekken (op de eerste €3.000 na)
  8. Geef betaalde dividendbelasting van je beleggingen op. Dit bedrag krijg je terug.
  9. Misschien heb je geld gestopt in een pensioenpot waarvan de premie aftrekbaar is?
  10. Er zijn ook nog andere aftrekposten zoals giften, zorgkosten, onderhoudskosten voor een monumentenwoning, alimentatie en scholingskosten

Ik geef veel uit aan zorgkosten, kan ik dat aftrekken?

Zorgkosten kunnen een grote aanslag op je portemonnee zijn. Gelukkig kun je sommige kosten verrekenen met de belastingaangifte. Wat je mag aftrekken, is afhankelijk van je inkomen. Hoe hoger je inkomen, hoe hoger de drempel van wat je niet mag aftrekken.

Wel aftrekbaar: Zorgkosten die niet worden vergoed door de basisverzekering en het aanvullend pakket.

Niet aftrekbaar: Uitgaven aan het eigen risico en de premie voor de basisverzekering en aanvullende verzekering. Eigen bijdragen op grond van de WLZ en WMO kun je ook niet aftrekken.

Tip: Wat veel mensen niet weten, is dat de reiskosten ook onder aftrekbare zorgkosten vallen. Je mag de gemaakte kosten voor openbaar vervoer of de taxi verrekenen, maar ook als je met je eigen auto reist kun je een bedrag per gereden kilometer in rekening brengen. Je kunt de autokosten berekenen op de website van de ANWB.

Belasting verdelen levert voordeel op

Wanneer je de aftrekposten toerekent aan de partner met het hoogste inkomen, kan het je een aantal belastingvoordelen opleveren. Bijvoorbeeld als de ene persoon een AOW ontvangt en de ander niet, kan de aftrekpost beter naar de persoon die geen AOW ontvangt. Deze persoon zit namelijk in een hoger belastingtarief.

Kan ik de belastingaangifte nog controleren voordat ik ‘m verstuur?

Dat kan zeker. Als je alles hebt ingevuld, kun je aan het eind kiezen voor “opslaan en afsluiten”. Vervolgens kun je de berekeningen bekijken bij de afzonderlijke onderdelen. Dit kun je vinden onder het kopje ‘overzicht belasting en premies’. Als je het handiger vindt om de belastingaangifte in een pdf bestand te bekijken, dan kan dit ook. Linksonder de aangifte staat een icoontje van een printer. Als je hierop drukt, kun je de berekening openen.

Kan ik nog iets veranderen nadat ik de aangifte heb verstuurd?

Ja, dat kan. Als je opnieuw inlogt, moet je naar het tabblad inkomstenbelasting gaan. Klik op het jaar van de aangifte. Op deze manier kun je de belastingaangifte opnieuw openen en aanpassen.

Hoe kan ik de volgende keer beter profiteren van mijn belastingaangifte?

Door goed te plannen, kun je aardig wat belastingvoordeel vergaren. Als je zorgkosten, studiekosten en giften zoveel mogelijk in een jaar te doen, kom je sneller over aftrekdrempels heen.
Let op: Zorgkosten tellen alleen mee als aftrekpost in het jaar dat de rekening betaald is. Het kan dus lonen om een rekening net voor, of net na de jaarwisseling te betalen.

Een gedachte over “Belastingaangifte: hoe zat dat ook alweer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *