Dit verandert er 1 juli in jouw portemonnee
Financiën

Dit verandert er 1 juli in jouw portemonnee

Het is weer bijna 1 juli en dat betekent dat er weer allerlei veranderingen aankomen op financieel vlak. Gelukkig zijn er een aantal veranderingen die voor geld IN de portemonnee zorgen in plaats van eruit. Dat is dan wel weer prettig.

Meer kinderbijslag

Een van de positieve veranderingen is de verhoging van de kinderbijslag. Het valt natuurlijk in het niet bij de inflatie, maar hey, beter iets dan niets! Eigenlijk zou de kinderbijslag niet verhoogd worden, maar er is toch besloten dat het per kwartaal met €20 per kind omhoog gaat. Echt een dikke portemonnee krijg je er niet van, maar alle beetjes helpen. Ik heb zelf 2 kinderen, dus ik krijg €40 extra. Voor een kind tot 6 jaar krijgt nu €249,31. Voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar krijg je €302,74 en voor kinderen van 12 tot 18 jaar krijg je €356,16.

geld

Rookmelder wordt verplicht

Vanaf 1 juli is het verplicht om in elk huis een rookmelder te hebben hangen. Eigenlijk meerdere rookmelders, want op elke verdieping moet er één hangen. Heb je nog niet op elke verdieping een rookmelder hangen? Je kunt bij Bol.com een 2-pack rookmelders bestellen. Deze zijn Europees gekeurd, het is belangrijk dat je daarop let bij het aanschaffen.

Geen briefjes van PostNL

Dit merk je niet in je portemonnee, maar het is wel goed voor het milieu en belangrijk om te weten als jij een online shopaholic bent. Bezorgers van PostNL hoeven straks niet meer een briefje in je brievenbus te doen met de mededeling dat je niet thuis was. Ze kunnen het in hun systeem tikken en daar krijg jij via de app een melding van. Handig en het scheelt jaarlijks zo’n 70.000 kilo papier.

Gratis naar de bibliotheek

Ik dacht dat de bibliotheek voor kinderen altijd en overal gratis was. Niets is minder waar, wij hebben gewoon geluk in onze woonplaats. Maar ook dit gaat veranderen vanaf 1 juli 2022. Vanaf deze datum kan iedereen onder de 18 jaar gratis lid worden van de bibliotheek. Lezen is goed voor de woordenschat en ontwikkeling van een kind, dus ik vind dit een hele goede zaak.

Betalingen aan mkb’ers

Als je een ondernemer bent, zul je blij zijn met deze regeling. Veel ondernemers komen in de knel als opdrachtgevers of klanten laat betalen. De betalingstermijn gaat omlaag van 60 naar 30 dagen. De klant moet dus binnen die 30 dagen aan de ondernemer betalen. Dat is een prettige ontwikkeling.

Strengere regels voor influencers

Nederlandse influencers zijn verplicht vanaf 1 juli 2022 te laten weten wanneer ze een gesponsord product laten zien. Dit moet op alle media, denk bijvoorbeeld aan YouTube, Instagram en TikTok. Influencers vallen vanaf 1 juli onder de Mediawet. Dat is maar goed ook, want dan kunnen er geen misverstanden over bestaan.

De huren mogen weer verhoogd worden

Als jij een huis huurt, heb je kans dat je binnenkort een brief ontvangt met een huurverhoging. Tot 1 juli waren de huurprijzen bevroren in verband met de pandemie, maar dat verloopt dus. De huren mogen met maximaal 3,5% per jaar verhoogd worden. Let vooral op bij sociale huurwoningen. Als jouw inkomen hoger is dan wat bij de woning past, mag de huurder nog meer huur vragen. Hoeveel dat is, hangt van je inkomen af.

Biedlogboek hypotheken

De huizenprijzen zijn de laatste tijd door het dak gegaan en menig makelaar heeft hier gebruik (of misbruik) van gemaakt. De biedingen waren totaal niet transparant en prijzen zijn onnodig opgedreven. Dat mag niet meer. Per 1 juli komt er een biedlogboek online, waar jij kunt zien welke andere biedingen op een huis zijn gedaan. Op deze manier wordt het proces rond een huis kopen veel transparanter. Dit hadden ze veel eerder moeten doen.

Hogere uitkering

Ontvang jij een uitkering? Dan kan het zomaar dat jouw uitkering iets omhoog gaat. Of je nou een AOW hebt, een werkloosheidswet of ziektewet, alles gaat omhoog. Dat komt omdat het minimumloon omhoog gaat en deze uitkeringen zijn daaraan gekoppeld. Veel is het niet, het minimumloon stijgt namelijk van €1.725 naar €1.756,20 per maand. Zelfs sommige gepensioneerden gaan erop vooruit, omdat er een aantal pensioenfondsen er beter voorstaan. Zij hebben besloten de uitkeringen iets te verhogen.

Minder BTW op energie

Dat de gasprijzen door het dak zijn gegaan, hoef ik je niet meer te vertellen. Op gas en elektriciteit zit nu 21% belasting en dat gaat tijdelijk naar 9% BTW. Dit wordt gedaan zodat de koopkracht overeind blijft nu de energierekening zo hoog is.

Met welke verandering ben je het meest blij? Laat het weten in de reacties!

Misschien ook leuk om te lezen hoe het STAP budget werkt. Op 1 juli kun je deze namelijk weer aanvragen!

Dit artikel bevat affiliate links. Schaf jij een product aan via zo’n link, dan ontvangt Geldkwebbel hierover een commissie. Jij betaalt niets extra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *