langdurig ziek
Financiën

Wat gebeurt er met je inkomen als je langdurig ziek bent?

Wanneer je langdurig ziek bent, heeft dat consequenties voor jouw inkomen. Wat die consequenties zijn ligt aan het feit of je in loondienst werkt of dat je als zelfstandige werkt. Hieronder in dit artikel beschrijf ik voor beide partijen wat er gebeurd met jouw inkomen zodra je langdurig ziek bent.

Langdurig ziek terwijl je in loondienst bent

Als je in dienst bent bij een werkgever, krijg je tot 2 jaar lang minstens 70% van je salaris doorbetaald. Dit valt onder de ziektewet. Als je een tijdelijk contract hebt die afloopt tijdens deze doorbetaling, neemt UWV deze betaling over. Het UWV betaalt dan je ziekengeld vanaf de datum waarop het contract afloopt, tot maximaal 2 jaar daarna. Als je langer dan 6 weken ziek bent wanneer je tijdelijke contract afloopt, dan moet je samen met je werkgever een re-integratieverslag opstellen. Dit verslag heb je nodig bij het aanvragen van een uitkering op grond van een ziektewet. In dit verslag moet staan wat jij en je werkgever hebben gedaan om je weer aan het werk te krijgen. Als het UWV vindt dat er te weinig aan re-integratie gedaan is, kunnen zij een straf opleggen. Zij kunnen dan het ziekengeld verhalen op de werkgever of jij krijgt een lagere ziektewet uitkering.

En dan?

Na de ziektewet volgt eventueel een uitkering op grond van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Het inkomen kan na de eerste uitkeringsperiode flink achteruit gaan. De uitkering is namelijk gebaseerd op de mate waarin de arbeidsongeschikte zijn/haar verdiencapaciteit benut. Dat is het bedrag dat de persoon met de ziekte nog zou kunnen verdienen (afgezet tegen zijn/haar oorspronkelijke salaris). Stel je kunt alleen in deeltijd werken en daarmee kun je 45% van je oorspronkelijke salaris verdienen, dan ben je voor 55% arbeidsongeschikt. En die 45% is jouw verdiencapaciteit.

Wat gebeurt je met je inkomen wanneer je als ZZP’er langdurig ziek bent?

Als ZZP’er heb je geen recht op de ziektewet uitkering of de WIA. Veel ZZP’ers werken daarom vaak door als ze ziek zijn, met alle gevolgen van dien. Het is daarom verstandig om je aan te melden bij een zogenoemde broodfonds. Een broodfonds bestaat uit een groep ondernemers (minimaal 20 en maximaal 50 deelnemers) die elkaar helpen als een van hen door ziekte of arbeidsongeschiktheid tijdelijk niet in staat is om te werken. Vaak betaal je als lid eenmalig een bedrag en daarna leg je maandelijks een vast bedrag in.

Zodra je ‘langdurig’ ziek wordt, krijg je van de anderen een schenking om van te leven. Dit kan tot maximaal 2 jaar aaneengesloten. De eerste maand is voor je eigen risico. Hoeveel je schenkt, ligt aan wat bij je inkomen past. Als je zelf een hoge schenking wilt, dan schenk je ook meer aan de zieken in jouw fonds. Kies je voor een lage schenking, dan schenk je de anderen ook minder.

Wat zijn de voorwaarden van zo’n broodfonds?

Er zitten wel een aantal voorwaarden aan verbonden, je kunt niet zomaar lid worden van een broodfonds. De voorwaarden zijn voor iedereen gelijk:

  • Bij het moment van lid worden ben je arbeidsgeschikt
  • Je bent een ondernemer
  • Je hebt maandelijks minimaal €750 euro winst uit jouw onderneming

Wat krijg je uitgekeerd?

De bedragen zullen wellicht bij verschillende broodfondsen verschillen, maar hier is een kleine indicatie:

Maandelijkse inlegMaandelijkse schenking
€ 33,75€ 750
€ 45€ 1.000
€ 56,25€ 1.250
€ 67,50€ 1.500
€ 78,75€ 1.750
€ 90€ 2.000
€ 101,25€ 2.250
€ 112,50€ 2.500

Je kunt er ook voor kiezen om zelf een noodpotje aan te leggen, waarmee je een paar maanden vooruit kunt. Hoe heb jij het geregeld als ZZP’er? Laat een reactie achter, zodat we elkaar kunnen inspireren.

Wellicht is dit blog ook interessant om te lezen: Minder inkomsten, wat nu?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *