Gastblog
Gastblog

Gastblog voor Geldkwebbel

Wie is het gezicht achter Melina on Fire?

Hi! Ik ben Melina, 35 jaar oud en woon samen met mijn man en 3 kinderen in Zaandam.

In april 2022 ben ik gestart met Melina on Fire, een coaching praktijk voor vrouwen die next level willen gaan in het bereiken van hun dromen, omdat ik voelde aan alles dat ik een missie had. 

Naast dat ik 15 jaar lang allerlei financiële functies heb gehad, van debiteurenbeheerder, tot salarisadministrateur tot financieel manager , heb ik mijzelf ook geworsteld uit een enorme schuld. Een schuld van maar liefst €100.000,- .

En juist door die schuld heb ik verplicht thuis moeten leren omgaan met geld. 

In plaats van het normale pad bewandelen, studeren, een huis kopen, een groter huis, een auto, een grotere auto, eigenlijk alles wat heel normaal is voor iemand die in Nederland opgroeit, was ik bezig met het afbetalen van die enorme schuld. 

Dat hele proces, en natuurlijk ook in combinatie het werken in de financiële wereld, maakte dat ik heel anders ben gaan kijken naar geld. 

Uiteindelijk heb ik de schuld afgelost en ben ik mij gaan verdiepen in passief inkomen. Na het afbetalen van de schuld voelde ik namelijk aan alles dat ik financieel grote stappen kon maken, als ik mij maar zou houden aan de volgende tips.

De 3 meest belangrijke stappen die voor mij heilig geworden!

Stap 1: Maak je doel concreet

Alles start met het maken van een doel!
Wat wil je bereiken in de komende 6 maanden? Wat wil je bereiken in de komende 12 maanden? 

Zodra je dit doel helder hebt, helemaal voelt dat dit is wat jij wilt bereiken, ga je uitrekenen wat dit doel jou gaat kosten. 

Vaak slaan we de stap over waarin wij een doel concreet maken, waardoor er geen duidelijkheid is en het doel altijd een droom blijft.

Stel dat jouw doel het kopen van een gezinsauto is, ga dan op marktplaats kijken hoeveel de auto kost die je zou willen aanschaffen.

Als jouw doel is om woning te kopen, ga dan uitzoeken hoeveel geld je nodig hebt om in te leggen.

Reken dit bedrag zo nauwkeurig mogelijk uit. Bij de auto denk je ook aan onderhoudskosten, bij het huis aan bijvoorbeeld de kosten voor een verhuizing.

Het bedrag hiervan deel je vervolgens op in de 6 maanden of in de 12 maanden waarin je dit doel wilt bereiken. Het doel mag ook langer duren, maar reken dan in stapjes van 12 maanden uit wat je nodig hebt, zodat je wel elke keer meetpunten hebt of je on track zit met je doel.

Als je je doel hebt bepaald én je weet hoeveel dit gaat kosten per maand, weet je hoeveel je nodig hebt voor dit doel. 

Hier kun je wat mee. Dit bedrag alleen al zorgt ervoor dat je dichterbij je doel komt. Maakt het doel visueel, plak een foto van de auto op je koelkast!

Stap 2: Maak een overzicht

En nu? Overzicht overzicht overzicht.

Maak een lijstje met wat er in en uitgaat. Waarom is dit niet stap 1?

Gegevens verzamelen en invoeren is even werk. Plan hier een middagje voor in. En ook al is dit een rot klusje, als dit eenmaal staat hoef je dit daarna alleen maar te onderhouden! En je doel van stap 1 zal je hierbij enorm motiveren! Je hebt nu namelijk een doel, een missie!

Stap 3: Doorpakken

Zodra je dit hebt gedaan, weet je of je hoe je ervoor staat, maar ook of je genoeg geld overhoud om jouw doel te behalen! 

Is dat zo? Helemaal top. Dan hoef je alleen te werken aan het volhouden van je plan.

Is dit iets waar je moeite mee hebt? Ik heb een hele module gemaakt in mijn online training over het volhouden van budgetten, je bent zeker niet de enige die dit lastig vind.

Heb je niet genoeg geld over om het doel binnen het gestelde termijn te behalen?

Dan ga je nadenken over hoe het wel kan. 

Die droom opgeven is namelijk geen optie. Welke mogelijkheden zijn er om extra geld te besparen?
Op je vaste lasten, je verzekeringen, je abonnementen? Loop ook je variabele lasten na. Waar geef je nou (zoveel) geld aan uit?
En welke stappen kun je maken aan extra inkomen?

Nog een belangrijke tip bij het budgetteren, 

Houd je budget niet te krap, maar realistisch! 

Dikke kans dat je wilt doorslaan in besparen als de knop eenmaal om is, maar als het niet lukt verval je vervolgens heel snel in oude patronen en dat zou zo zonde zijn! Niet doen! Houd het realistisch om het goed vol te kunnen houden.

Lukt dit je niet om zelf aan te pakken?

Op 9 januari start er een nieuwe ronde van The money course, waarbij wij samen de stappen doorlopen van in de min, naar spaargeld! Met daarbij een gastoptreden van Geldkwebbel en De vrouwelijke belegger om door te kunnen pakken met het geld dat je overhoud!  

Disclaimer

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij iets via deze link koopt, krijgt Geldkwebbel wellicht een vergoeding. Jij betaalt niets extra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *